A început Congresul Internațional de Teologie dedicat Sfântului Vasile cel Mare

Ieri, 1 noiembrie, au sosit la București participanții la Congresul Internațional de Teologie închinat Sfântului Vasile cel Mare, iar după-amiază a avut loc deschiderea oficială, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Până pe 4 noiembrie, la Palatul Patriarhiei vor fi prezentate studii, articole privind viața și teologia arhiepiscopului de Cezareea Capadociei, Sfântul Vasile.

La Catedrala patriarhală din București au fost primiți ieri, 1 noiembrie 2009, oaspeți de seamă din partea a trei Biserici Ortodoxe surori: IPS Părinte Ioan, Mitropolitul de Pergam, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, IPS Arhiepiscop Pavel din Rusia, Mitropolit de Riazan și Cosimo, și IPS Ierotei, Mitropolit de Nafpaktos și Aghios Vlasios din Grecia, împreună cu alți profesori, clerici și credincioși, veniți în România să participe la Congresul Internațional de Teologie dedicat Sfântului Vasile cel Mare, care se va desfășura în perioada 1-4 noiembrie.

Anul 2009 a fost declarat de către Sfântul Sinod al BOR ca „An comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni”, prilej cu care în toate eparhiile de pe cuprinsul țării noastre s-au desfășurat manifestări religioase, simpozioane, conferințe închinate Sfântului Vasile cel Mare. S-au scris studii, articole, s-a vorbit despre viața și opera Sfântului Vasile cel Mare, astfel încât toți credincioșii din țară au avut posibilitatea să-și îmbogățească cunoștințele despre acest mare Părinte al Bisericii veacului al IV-lea atât de popular la noi încă de acum 1.600 de ani.

Numele Sfântului Vasile cel Mare este legat de ținuturile Dobrogei. Credincioșii participă cu multă evlavie la Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, săvârșită de 10 ori în cursul anului bisericesc, ascultă pe preoți rostind Molitfele Sfântului Vasile cel Mare, după cum a subliniat ieri PS Ciprian Câmpineanul.

La sfârșitul sărbătorilor Catedralei patriarhale prilejuite de praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou, când a avut bucuria de a primi spre închinare mâna Sfântului Vasile cel Mare adusă din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, Patriarhia Română încheie aceste manifestări cu Congresul Internațional de Teologie închinat Sfântului Vasile cel Mare.

În numele participanților la congres, IPS Ioan, Mitropolitul de Pergam, a ținut ieri, la sfârșitul Sfintei Liturghii, oficiate de PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, un cuvânt în care a mulțumit lui Dumnezeu și PF Părinte Daniel pentru binecuvântarea dată în vederea organizării congresului. În mod cu totul special, în numele Sanctității Sale, Patriarhul Ecumenic, IPS Ioan a transmis tuturor românilor binecuvântarea acestuia. „Biserica Ortodoxă Română a trecut prin multe greutăți în trecut, dar a rămas verticală, fidelă Tradiției și învățăturii de credință autentice. Bisericile Ortodoxe autocefale sunt unite între ele de Sfânta Liturghie, Sfânta Euharistie, potirul comun din care ne împărtășim cu toții, cei care mărturisim aceeași credință. Ne unesc aceeași credință, cea ortodoxă, și sfinții, precum Sfântul Vasile cel Mare, părintele prin excelență al tuturor. Este emoționant pentru noi să vedem cum creștinii ortodocși români au o așa mare evlavie față de acest părinte trăitor în secolul al IV-lea, care a activat ca ierarh în Capadocia, în teritoriul canonic al Patriarhiei Ecumenice. Pentru noi e important să vedem că Sfântul Vasile se bucură de o așa de mare cinste în rândul românilor. Tot Sfântul Vasile ne-a chemat pe toți participanții, tocmai pentru a-i studia și mai mult învățătura și viața, pentru a extrage ceea ce este mai important din viața Sfinților Părinți pentru noi.”

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…