A III-a zi din saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor, la Iasi

In a treia zi a saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor din intreaga lume, slujbele comune au continuat in toata tara. La Iasi, rugaciunea comuna s-a desfasurat in aceasta seara la Biserica Romano-Catolica ‘Sf. Tereza’. Slujba a fost oficiata de catre pr. paroh Anton Farcas, iar cuvantul de invatatura a fost rostit de catre pr. dr. Ioan Chirvasa, parohul Bisericii Ortodoxe ‘Sf. Prooroc Daniel’ – CUG, din Iasi. Amanunte despre slujba comuna pentru unitatea crestina desfasurata in aceasta seara, ne-a oferit corespondentul postului de radio Trinitas, prezent la acest eveniment: ‘La ora 17.00, la Biserica Romano-Catolica ‘Sf. Tereza’, din Iasi, a inceput rugaciunea comuna pentru unitatea crestinilor. Un sobor mare de preoti ortodocsi si romano-catolici au participat la aceasta slujba, cel care a condus rugaciunea fiind parintele Anton Farcas, parohul Biserica Romano-Catolica ‘Sf. Tereza’. Tot el a rostit un cuvant de intampinare, accentund faptul ca cea de-a treia zi de rugaciune se concentreaza asupra importantei rugaciunii in comun. Prezenta lui Iisus Domnul printre noi ne uneste cu El si ne uneste unii cu ceilalti. Rugaciunile s-au impletit cu citiri din Sf. Scriptura. Principala tema a acestei seri este reprezentata de cuvintele: ‘Cuvintele Tale, Doamne, sunt duh si viata. Tu ai cuvintele vietii vesnice’. Preotii ortodocsi prezenti la aceasta seara de rugaciune au venit insotiti de parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi II, iar cuvantul de invatatura a fost rostit de pr. dr. Ioan Chirvasa, parohul Bisericii ‘Sf. Prooroc Ioan’ – CUG. El a accentuat, in principal, sensurile rugaciunii obstesti care uneste pe toti crestinii spre pomenirea vesnica a Mantuitorului Hristos. Ultima parte a acestei rugaciuni a fost reprezentata de o rugaciune universala, rugaciunea ‘Tatal nostru’, si de binecuvantarea finala’.

Cu acest prilej, pr. Anton Farcas a evidentiat importanta rugaciunilor comune, atat din cadrul acestei saptamani, cat si din restul anului: ‘In timpul saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor si in rugaciunile noastre pentru unitate de pe tot parcursul anului, suntem invitati sa devenim profund constienti de faptul ca unitatea este un har si ca trebuie sa invocam fara incetare acest dar. Ca ne straduim sa promovam unitatea in comunitatile noastre, precum si unitatea tuturor crestinilor, stim cat este de important sa ne reunim in spirit ecumenic, in numele lui Iisus’.

In cuvantul de invatatura rostit, pr. dr. Ioan Chirvasa, parohul Bisericii Ortodoxe ‘Sf. Prooroc Daniel’ – CUG, din Iasi, a explicat principalele semnificatii ale pericopei evanghelice, subliniind importanta rugaciunii comune: ‘Din textul evanghelic ce s-a citit la aceasta rugaciune comuna, as vrea sa va retina atentia ultimul verset: ‘Unde doi sau trei se aduna in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor’. Textul acesta este garantia prezentei lui Hristos, acolo unde crestinii se aduna pentru rugaciune, caci comuniunea dintre acestia realizeaza comuniunea lor cu Bunul Dumnezeu. Este stiut faptul ca rugaciunea, pe langa aspectul sau particular, ma refer la rugaciunea facuta de fiecare in casa sa, exista si un aspect public sau obstesc, sustinut de marturia sfanta a Domnului nostru Iisus Hristos: ‘Unde doi sau trei se aduna in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor’. Cand vorbim de rugaciunea obsteasca ne gandim, in primul rand, la Sf. Liturghie, care reitereaza toate momentele din viata pamanteasca a Domnului si devine taina prezentei Lui in mijlocul nostru’.

Comentarii Facebook


Știri recente