A III-a zi din Saptamana de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, la Iasi

La Iasi, rugaciunea pentru unitatea crestinilor s-a desfasurat in aceasta seara la Biserica ‘Sfintii Apostoli Petru si Pavel’ – Barboi. Slujba a fost oficiata de catre arhim. lect. dr. Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, iar predica a fost rostita de catre parintele Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano Catolice de Iasi. In cuvantul de intampinare, parintele Constantin Andrei, protopop de Iasi I, a evidentiat importanta rugaciunilor comune pentru unitatea crestinilor: ‘Ne intalnim sub cupolele bisericii noastre ca sa implinim porunca Mantuitorului Iisus Hristos, sa implinim rugaciunea Mantuitorului Iisus Hristos, aceea prin care a dorit ca ‘toti sa fie una’. Mantuitorul Iisus Hristos a dorit doua lucruri de la noi: unitatea si iubirea. Unitatea credintei a dorit-o prin rugaciunea pe care a inaltat-o in Gradina Ghetsimani, stiind ce se va intampla peste timp, unde S-a rugat ca Dumnezeu Sa aiba grija de cei care slujesc Lui, de Biserica pe care o va intemeia. Aceste doua Biserici fac efort ca sa fie unitate de credinta, sa ajungem din nou cum era la inceput, unde toti intr-un glas, intr-un gand, slaveau pe Dumnezeu si era un singur Domn, o singura credinta’.

De asemenea, in cuvantul de invatatura, parintele Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano Catolice de Iasi, a subliniat importanta semnificatiilor oficierii unor astfel de slujbe comune: ‘In aceste seri, crestinii din diverse Biserici se aduna pentru a se cunoaste mai bine, pentru a cunoaste traditiile celuilalt, pentru a intelege cum se roaga crestinii ortodocsi, cum isi organizeaza Biserica, care e frumusetea care sta in Biserica lor, iar toate serile acestea se invart in jurul a doua teme: vestirea Cuvantului si dragostea in caritate, in actiune, in a avea ochi si a intelege durerile celui din jurul nostru, pentru a-l ajuta sa-L gaseaca pe Hristos, ca sa gaseasca mangaiere’.

Maine, la Iasi, slujba comuna va fi oficiata, incepand cu orele 17.00, la Biserica romano-catolica ‘Sf. Tereza’, de catre pr. Anton Farcas, iar predica va fi rostita de catre pr. Mircea Stoleriu. Mentionam ca, in acest an, tema Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor este: ‘Toate le-a facut bine: pe surzi ii face sa auda, iar pe cei muti sa vorbeasca’ (Marcu 7, 37).

Comentarii Facebook


Știri recente