A III-a intalnire consultativa a profesorilor de teologie s-a incheiat

Astazi s-au incheiat lucrarile intalnirii dintre conducerea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi cu directorii Seminariilor Teologice din Mitropolia Moldovei si Bucovinei. Intrunirile au inceput ieri la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Manastirea Neamt, iar deschiderea oficiala a fost facuta de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Despre importanta acestei intalniri ne-a vorbit IPS Parinte Mitropolit Daniel: ‘Consultatia dintre Facultatea de Teologie ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi si Seminariile Teologice din Mitropolia Moldovei si Bucovinei are in vedere adaptarea metodologiei si a intregului invatamant teologic la noile norme impuse si de UE, dar si de nevoile pastoral-misionare ale Bisericii noastre. Este vorba de a treia consultatie dintre Facultatea de Teologie ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi si Seminariile Teologice, dar aceasta are un accent deosebit, si anume acela de a tine mai mult cont si de diaspora romaneasca, de fenomenul migratiei si de o pregatire mai adecvata a elevilor si a studentilor intr-un mod corelat cu reducerea procesului de invatamant de la 5 ani la 4 ani in Seminarii, si de la 4 ani la 3 ani in Facultatile de Teologie. Putem spune ca invatamantul nostru teologic, atat la nivel seminarial, cat si universitar, trebuie sa uneasca intr-un mod permanent spiritualitatea liturgica, stiinta academica si solidaritatea frateasca. Cu aceste trei componente, intotdeauna mentinute intr-o unitate, putem ajunge la o soliditate teologica, la o seriozitate a invatamantului nostru spre slava lui Dumnezeu si spre binele Bisericii’.

Despre temele discutate in cadrul acestei intalniri si despre concluziile la care s-a ajuns in urma dezbaterilor ne-a vorbit parintele Mihai Vizitiu, consilier pe probleme de invatamant din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Aceasta intalnire a avut trei obiective. A avut loc in primul rand o abordare a noilor modificari privind structura invatamantului teologic preuniversitar – este vorba de Seminariile Teologice si, desigur, noua structura a invatamantului universitar, pentru ca nu se poate sa nu existe o corelare. De aceea, si IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a dat mai multe directii – mai intai o metodologie corelata ca proces de invatamant, o intelegere a scolilor teologice ca scoli misionare, atat in tara, cat si in diaspora. Desigur, in al treilea rand trebuie sa se tina cont de trei elemente complementare – spunea IPS Mitropolit Daniel, adica in primul rand calitatea in interiorul fiecarei scoli, cooperarea intre scolile teologice, dar in acelasi timp si cu scolile neteologice si, desigur o competitie europeana. Un accent deosebit in cadrul discutiilor s-a pus pe necesitatea unei atentii sporite acordate limbilor straine si s-a ridicat problema nu numai pentru limbile moderne vorbite, ci si pentru limbile clasice’.

De la parintele Vizitiu am mai aflat ca la intrunirea de la Manastirea Neamt, la care au participat reprezentanti ai tuturor Semiariilor Teologice din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, dar si ai Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi s-a discutat despre educatia pentru viata de familie si educatia ecologica. La final, s-a redactat un document care urmeaza sa fie prezentat IPS Mitropolit Daniel si dupa caz Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente