A III-a ediție a cercului de pictură religioasă Trepte către cer, la Hârlău

‘Ne dorim să orientăm atenția copiilor spre aspectul practic, frumos și cald al credinței, să le oferim și o altă perspectivă – una autentică, religioasă, care să-i apropie mai mult de Dumnezeu și, prin aceasta, de Biserică’, a subliniat coordonatorul acestui proiect, prof. Mirela Purcel.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, în perioada vacanței de iarnă, în cadrul Colegiului Național ‘Ștefan cel Mare’ din Hârlău, a început cea de a treia ediție a Cercului de pictură religioasă ‘Trepte către cer’. Proiectul are o durată totală de 17 zile, prima parte desfășurându-se în intervalul 3-14 ianuarie, iar cea de a doua urmând să fie organizată între 2 și 7 aprilie. La cercul de pictură au participat până acum 30 de elevi ai Colegiului ‘Ștefan cel Mare’ Hârlău și 3 elevi ai Școlii ‘Petru Rareș’ Hârlău. Parteneri în derularea acestui proiect sunt: Protopopiatul Hârlău, Școala ‘Petru Rareș’ Hârlău și Parohia ‘Sfântul Apostol Andrei’ Deleni II.

‘Proiectul nostru are în vedere descoperirea și cultivarea talentelor și abilităților înnăscute ale elevilor și, totodată, încurajează activitățile de voluntariat în rândul tinerilor și învățarea prin metode informale și non-formale. Ne dorim să orientăm atenția copiilor spre aspectul practic, frumos și cald al credinței, să le oferim și o altă perspectivă – una autentică, religioasă, care să-i apropie mai mult de Dumnezeu și, prin aceasta, de Biserică. O perspectivă care să le schimbe puțin opțiunea în viața de zi cu zi, contracarând asaltul de imagini, multe dintre ele violente, imorale, pe care îl oferă în general mass- media’, a explicat unul dintre coordonatorii acestui cerc de pictură religioasă, prof. Mirela Purcel.

Icoanele realizate de elevi vor fi prezentate într-o expoziție

Metodele folosite în cadrul cercului sunt cele tradiționale picturii bizantine, canonice, iar profesorii coordonatori spun că elevii au pictat cu pasiune și reală vocație artistică imagini iconice de mare expresivitate religioasă. Sub îndrumarea doamnelor profesoare de religie și educație plastică, Mirela Purcel și Ana-Maria Bulău, a părintelui protopop Nicolae Crăciun și a domnilor directori Aurel Neicu și Gheorghe Oancea, elevii au așezat pe lemn chipuri de sfinți, imagini din Sfânta Scriptură, pe Maica Domnului și Mântuitorul Iisus, într-un adevărat regal de imaginație, creativitate și inspirație. ‘După ce vor fi definitivate și sfințite, lucrările vor putea fi admirate în cadrul unei expoziții ce va fi organizată în incinta colegiului’, a mai precizat prof. Mirela Purcel.

Proiectul ‘Trepte către cer’ este unul dintre cele cinci proiecte selectate de Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în cadrul concursului ‘Semințele credinței’, ce vizează sprijinirea inițiativelor educaționale dedicate orei de religie în școlile de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente