A III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu, pregatita la Wittenberg

La Wittenberg, Germania, se desfasoara in perioada 15 – 18 februarie 2007 etapa a treia a celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene, care va avea loc la Sibiu la inceputul lunii septembrie si la care vor participa 150 de delegati din intreaga Europa. La aceasta intrunire pregatitoare de la Wittenberg participa si o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane condusa de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la pr. Michael Tita, consilier pe probleme externe al Patriarhiei Romane: ‘La intalnirea de la Wittenberg, Biserica Ortodoxa Romana este reprezentata de o delegatie condusa de IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, si compusa din IPS Mitropolit Laurentiu al Ardealului, PS Irineu Slatineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului, si pr. Michael Tita, consilier patriarhal. Secretariatul de Stat pentru Culte din Romania este reprezentat de domnul ministru Adrian Lemeni, iar Asociatia Ecumenica a Bisericilor din Romania ‘AIDRom’ este reprezentata de IPS Arhiepiscop Nifon al Targovistei si de doamna Elena Timofticiuc. Intre ortodocsii care sunt prezenti la intalnirea de la Wittenberg amintim si pe pr. prof. Viorel Ionita, directorul de studii din cadrul Conferintei Bisericilor, si pe dr. Daniel Buda, secretar al Comitetului de Organizare. Din Romania mai sunt prezenti la intalnirea de la Wittenberg si reprezentanti ai Bisericilor Greco-Catolice, Romano-Catolice si Luterane’.

Parintele consilier Michael Tita ne-a vorbit si despre programul primei zile a intrunirii de la Wittenberg, Germania: ‘Ceremonia religioasa care a deschis lucrarile acestei a III-a etape pregatitoare a avut loc in seara zilei de 15 februarie si la ea au participat reprezentanti ai Bisericilor Ortodoxe, Catolice si Protestante din Europa. Cu acest prilej, organizatorii locali au tinut sa adreseze un cuvant de bun venit tuturor acestor delegati, reprezentand Bisericile Europene. Dupa ceremonia religioasa de deschidere, din biserica centrala a orasului, a avut loc la Universitatea din Wittenberg deschiderea oficiala a intalnirii ecumenice pregatitoare, prilej cu care au fost transmise cuvantari de salut din partea presedintilor Conferintei Bisericilor Europene si a Conferintei Episcopilor Catolici din Europa, precum si alti reprezentanti ai Bisericilor locale Evanghelice, Romano-Catolice si Metodiste. In continuare, a fost abordata o tema foarte importanta, tema secularizarii, abordata de mai multi oratori, avand in vedere ca secularizarea este una dintre provocarile majore in Europa de astazi. Ca o concluzie principala care s-a desprins din prezentarile facute si din discutiile care au urmat, a fost aceea ca secularizarea ne cheama pe toti la o aprofundare a credintei crestine si a vietii spirituale, precum si la o cooperare frateasca mai intensa intre crestinii de pe continentul european’.

Programul acestei etape pregatitoare a celei de-a III-a Adunari Ecumenice Europene a cuprins si astazi numeroase momente, despre care am aflat mai multe detalii tot de la parintele consilier Michael Tita: ‘Cea de a doua zi pregatitoare de la Wittenberg a debutat cu o rugaciune de dimineata si o meditatie biblica in biserica romano-catolica ‘Sf. Maria’ din oras, iar apoi, la Universitate, a avut loc o sedinta plenara in care au fost relatate verbal si prin intermediul imaginilor cele mai semnificative pregatiri ale Bisericilor Europene in perspectiva Adunarii Ecumenice Europene de la Sibiu. Dezbaterile care au urmat acestor relatari au fost sustine de IPS Ghennadios de Sassima, din partea Patriarhiei Ecumenice, si de Excelenta Sa Vincenzo Paglia, episcop romano-catolic de Terni si presedinte al Comisiei Ecumenice a Conferintelor Episcopale Catolice din Italia, cei doi fiind copresedinti ai Comitetului de Organizare a celei de a III-a Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu. Dezbaterile au reliefat importanta deosebita pe care Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu o are. Unul dintre principalii vorbitori, PF Anastasios, arhiepiscop al Tiranei si a toata Albania, subliniind necesitatea unei reflectii comune asupra problemelor majore cu care se confrunta astazi Europa, secularizarea, pluralismul religios, problemele mediului inconjurator, fenomenul migratiei, precum si marile diferente care sunt din ce in ce mai evidente dintre cei bogati si cei saraci. In dupa amiaza zilei de astazi este prevazuta in program o intalnire la Wittenberg a participantilor cu presedintele Germaniei, Horst Köhler, dupa care Eminenta Sa Jean-Pierre Ricard, presedintele Conferintei Episcopale catolice din Franta si vicepresedinte al Conferintelor Episcopale Catolice din Europa, va aborda problema contributiei teologice romano-catolice la Miscarea ecumenica, iar pastorul reformat elvetian Thomas Wipf, presedintele Comuniunii Bisericilor Evanghelice din Europa, va vorbi despre semnificatia Protestantismului pentru Europa’.

De asemenea, parintele consilier Michael Tita ne-a prezentat si programul de maine a intrunirii care se deruleaza in aceste zile la Wittenberg, in Germania: ‘Dupa o rugaciune de dimineata cu o reflectie biblica, intr-una dintre bisericile din oras va avea loc o sesiune plenara pe tema ‘Care este viziunea Bisericilor in Europa de astazi?’, prilej cu care va fi si o dezbatere la care vor participa reprezentanti atat din personalul Comisiei Conferintelor Bisericilor Europene, respectiv directorul Comisiei ‘Biserica si Societate’, si alti reprezentanti, iar prezentarile care se vor face cu acest prilej vor fi continuate dupa aceea in sedinta plenara cu contributii de la ceilalti participanti prezenti la intalnire. Dupa amiaza va fi o alta intalnire in sesiune plenara, in care se va vorbi despre pregatirile care se fac intens pentru importanta intalnire ecumenica de la Sibiu, iar domnul ministru Lemeni va avea si un cuvant de salut din partea autoritatilor de stat din Romania. Vor fi trei prezentari: una a IPS Mitropolit Ghennadios pe tema ‘Lumina lui Hristos si Biserica’, a doua a unei reprezentante luterane pe tema ‘Lumina lui Hristos si Europa’, iar a treia a lui Ulrich Pöner, director in Departamentul pentru Relatii Internationale a Conferintei Episcopilor Catolici din Germania pe tema ‘Lumina lui Hristos si lumea’. Vor avea loc apoi discutii in grupe mai mici care vor incerca sa dezvolte ideile care au fost prezentate in cele trei directii prezentate de cei trei delegati, iar seara va mai avea loc o sesiune pe tema ‘Reconcilierea in Europa’, care va fi moderata de catre Colin Williams, secretarul general al Conferintei Bisericilor Europene. Se vor face si sugestii care vor veni din cele noua grupe mai mici, sugestii care sa fie preluate si valorificate in pregatirea pentru intalnirea de la Sibiu’.

Atat intalnirea de la Wittenberg, cat si a Adunarea Ecumenica Europena care va avea loc la Sibiu, la inceputul lunii septembrie, sunt organizate de catre Conferinta Bisericilor Europene, din care fac parte crestinii ortodocsi, anglicani si protestanti din intreaga Europa, alaturi de Consiliul Conferintelor Episcopale Europene, din care fac parte crestinii romano-catolici si greco-catolici din Europa.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…