A II-a zi din saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor, la Iasi

La Iasi, rugaciunea pentru unitatea crestinilor s-a desfasurat in aceasta seara la capela ‘Sf. Grigorie Teologul si Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’ a Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’. Slujba a fost oficiata de catre pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul facultatii, iar omilia a fost rostita de catre pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sf. Iosif’, din Iasi. Amanunte despre slujba comuna pentru unitatea crestina desfasurata in aceasta seara, ne-a oferit corespondentul postului de radio Trinitas, prezent la acest eveniment: ‘In capela Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, cu hramul ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’ s-a desfasurat a II-a seara de rugaciune pentru unitatea crestinilor, rugaciune care a inceput de la ora 17.00 si care s-a terminat in jurul orei 18.00. Paraclisul a fost plin de credinciosii si de studentii care au venit, spre implinirea indemnului dupa care se ghideaza saptamana de rugaciune a acestui an: ‘Unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor’. Slujba din aceasta seara a fost condusa de catre pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, care a si rostit cuvantul de intampinare. Tema acestei seri a fost: ‘Sa zidim unitatea cu Hristos in mijlocul nostru. Un ecumenism cotidian’. Cuvantul de invatatura a fost rostit de pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sf. Iosif’, din Iasi, in care a reliefat unitatea Bisericii in Hristos, precizand faptul ca Biserica este Trupul lui Hristos, iar Domnul Iisus este Capul Ei. Noi avem locuri diferite in Biserica, dar Hristos este Cel care ne unifica pe toti. Dupa predica a urmat ultima parte a acestei rugaciuni, credinciosii romano-catolici cantand o cantare specifica traditiei lor. Au urmat apoi rugaciuni asemanatoare cu cele ale Vecerniei ortodoxe. Desi rugaciunile s-au incheiat pentru seara aceasta, ele vor continua maine la Biserica Romano-Catolica ‘Sf. Tereza’, unde slujba va fi oficiata de parintele Anton Farcas, iar cuvantul de invatatura va fi rostit de catre pr. dr. Ioan Chirvasa, parohul Bisericii Ortodoxe ‘Sf. Prooroc Daniel’ – CUG’.

In cuvantul de deschidere, pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi, a evidentiat importanta organizarii saptamanii de rugaciune pentru unitatea crestinilor, dar si aspectul intalnirii crestinilor in cadrul rugaciunii: ‘Suntem deja in a doua zi de rugaciune pentru unitate crestina si, de aceasta data, avem bucuria duhovniceasca de a ne intalni in capela Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi. De ce o saptamana de rugaciune si de ce ne intalnim in rugaciune? Sigur ca, nu este singurul efort pe care Bisericile il fac astazi pentru a se apropia cat mai mult, pentru a se cunoaste reciproc si pentru a gasi caile de a se armoniza in cele din urma, implinind dorinta Mantuitorului nostru Iisus Hristos, exprimata in timpul rugaciunii arhieresti, si anume aceea ca toti sa fie una. Ne adunam in rugaciune, scotand in evidenta, in aceasta saptamana, ceea ce de fapt noi facem in fiecare zi de peste an, cand savarsim Sf. Liturghie. In traditia noastra ortodoxa, la fiecare Sf. Liturghie, in cadrul ecteniei mari, ne rugam ca Dumnezeu sa aduca bunastare in Sfintele Sale Biserici si sa le uneasca pe toate. In finalul Sf. Liturghii ne rugam ca Dumnezeu sa ne dea tuturor ‘cu o gura si o inima sa slavim si sa cantam’ pe Dumnezeu Cel in Treime slavit, iar in Liturghia Sf. Vasile cel Mare, dupa sfintirea darurilor, ne rugam ca Dumnezeu sa ne ajute sa descoperim calea ca sa inceteze dezbinarea Bisericilor’.

In omilia rostita, pr. prof. dr. Wilhelm Danca, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic ‘Sf. Iosif’, din Iasi, a evidentiat necesitatea unitatii tuturor crestinilor: ‘Aflam de la Sf. Ap. Pavel ca, in botez, noi am fost incorporati, introdusi, in ceea ce se numeste ‘familia mare a lui Dumnezeu’, Biserica, adica am fost facuti membri vii, pietre vii ale Bisericii, am devenit madulare ale Trupului lui Hristos, care este Biserica. Astazi ni se explica in ce consta aceasta unitate a Trupului, care este Biserica, a Trupului lui Hristos, Biserica, cum se realizeaza aceasta unitate si poate fi continuata. Am ascultat pe Sf. Ap. Pavel, in scrisoarea catre Corinteni, cu aceste cuvinte extraordinare: ‘Toate madularele la un loc formeaza trupul’.

Comentarii Facebook


Știri recente