A II-a intrunire privind programul ‘Locasurile de cult – centre spirituale ale comunitatii’

In Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi s-a derulat astazi a II-a intrunire zonala in vederea coordonarii realizarii programului national ‘Locasurile de cult – centre spirituale ale comunitatii’. Prima intrunire de acest fel, pentru 15 judete din partea de sud a tarii, a avut loc in data de 23 februarie 2006, la Bucuresti. Intrunirea de astazi a fost organizata de catre Ministerul Culturii si Cultelor, prin Secretariatul de Stat pentru Culte si cu sprijinul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. La intrunire au participat IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, PS Petru Gherghel, episcop al Diecezei romano-catolice de Iasi, ministrul secretar de stat pentru Culte, Adrian Lemeni, precum si reprezentanti ai cultelor religioase si ai autoritatilor administratiei publice locale din 6 judete ale Moldovei: Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava si Vaslui. In cadrul intrunirii s-au discutat aspecte si modalitati de implementare a programului national ‘Locasurile de cult – centre spirituale ale comunitatii’, precum si aspecte si modalitati de cooperare dintre Secretariatul de Stat pentru Culte, consiliile locale si cele judetene. In acest sens, ministrul secretar de stat pentru Culte, Adrian Lemeni, a prezentat noul cadrul legislativ care permite o astfel de colaborare, precum si masurile care trebuie luate pentru implementarea cu succes a programului mentionat: ‘Hotararea 1273 din 2005 prevede aprobarea unui program national intitulat ‘Lacasele de cult – centre spirituale ale comunitatii’, program bazat pe parteneriatul dintre autoritatile administrative centrale si cele ale administratiei publice locale. Programul national cuprinde actiuni privind realizarea parteneriatului culte religioase – administratie publica locala pentru derularea in comun a programelor de asistenta sociala si combatere a saraciei. Apoi, reabilitarea si consolidarea cladirilor locasurilor de cult, restaurarea picturilor din locasurile de cult, construirea unor locasuri de cult si realizarea de instalatii pentru prevenirea si stingerea incendiilor. Proiectele vor fi elaborate pe ordonatorii principali ai bugetelor locale si vor fi aprobate de consiliile locale, judetene si de consiliul municipiului Bucuresti. Avand la baza aceasta hotarare, o prima masura care este in curs de cooperare dintre Ministerul Culturii si Cultelor si Admnistratia Publica Locala o reprezinta informarea ministerului, in calitate de coordonator al acestui program, cu privire la obiectivele religioase pentru care Consiliile Locale si Judetene au primit solicitari de la unitatile de cult in vederea acordarii de sprijin financiar’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat necesitatea si utilitatea unei asemenea intruniri, mai ales in contextul noii legi a Cultelor: ‘Consideram ca aceasta intrunire se inscrie in spiritul noii legi a Cultelor, care se afla acum in Parlament, si anume pentru prima data in Legea Cultelor se marcheaza un cadru la nivel de lege organica de cooperare pe termen lung intre Stat si Culte, numit parteneriat social. In baza acestui parteneriat social, Statul poate incheia diferite acorduri cu reprezentantii cultelor religioase pentru activitati sociale, culturale, activitati de interes regional si national. Deci, nu e vorba doar de o simpla toleranta fata de culte, sau doar de o simpla recunoastere a autonomiei cultelor, ci noua lege arata ca Statul recunoaste rolul pe care cultele il au in societatea romaneasca si recunoasterea contributiei lor pe plan cultural, educational, spiritual la viata societatii romanesti’.

Prezent la intrunire, prefectul judetului Iasi, Radu Prisacaru, a evidentiat importanta parteneriatelor de colaborare dintre Biserica si Stat, mai ales in contextul integraii Romaniei in Uniunea Europeana. Radu Prisacaru considera ca in cadrul acestor parteneriate un rol deosebit il pot avea radiourile crestine, care ar trebui sa fie sprijinite de catre autoritati: ‘Cred ca impreuna, Biserica si Statul, au obligatia de a merge impreuna, pentru ca astfel nu putem sti ce se va intampla in viitor cetatenilor. Ar trebui sa le explicam ce se va intampla in anul 2007, cum vom trece peste aceasta integrare, pentru ca oamenii au o parere partiala despre ceea ce se va intampla, numai partea buna. Toata lumea se asteapta la o bunastare care va veni peste noapte. Nu va fi chiar asa usor, pentru ca vor fi si foarte multe piedici pe care le vom avea. Va trebui sa le explicam, iar oamenii vor intelege doar daca vom lucra impreuna. Voi veni cu o rugaminte la dumneavoastra pentru un sprijin: cred ca in acest moment, radiourile cultelor trebuie ajutate ca sa fie alaturi de noi pentru a putea sa explicam oamenilor situatia respectiva’.

Comentarii Facebook


Știri recente