A II-a editie a cursurilor preotesti din Episcopia Buzaului si Vrancei

Cu binecuvantarea PS Epifanie, episcop al Buzaului si Vrancei, la Manastirea Ratesti a debutat in aceasta dimineata a II-a editie a cursurilor preotesti. La aceste cursuri participa cate 20 de preoti din cele 7 protopopiate ale eparhiei, precum si staretele din manastirile Episcopiei Buzaului si Vrancei. Durata cursurilor este de 4 zile, pentru fiecare protopopiat. Problemele care vor fi dezbatute in cadrul acestor cursuri sunt de ordin duhovnicesc, liturgic si de interes bisericesc. Prima serie de cursuri, care a inceput astazi, se adreseaza preotilor din Protopopiatul Buzau I. Parintele Costica Panaite, consilier cultural al Episcopiei Buzaului si Vrancei, ne-a spus ca ‘inceputul cursurilor din vara acestui an apartine PC Preoti din Protoieria Buzau I. Temele ce vor fi tratate in cadrul acestei prime serii de cursuri preotesti sunt urmatoarele: ‘Sf. Taine – mijloace de sfintire a credinciosului’, lucrare ce va fi sustinuta de parintele Costinel Purcarea de la parohia Sf. Ierarh Spiridon din municipiul Buzau, ‘Ierurgiile – mijloace de induhovnicire’, referat prezentat de parintele Constantin Oprea de la parohia Mihai Viteazul din municipiul Buzau, ‘Cinstirea sfintilor in Biserica noastra’, tema fiind dezvoltata de parintele Marcel Panoic de la parohia Sf. Vasile din municipiul Buzau, si cea de-a patra conferinta va fi ‘Rugaciunea – calauza catre virtute si mantuire’, fiind sustinuta de catre parintele Cristian Leon de la parohia Simileasca din municipiul Buzau. Prelegerile prezentate, cu unele propuneri legate de fiecare tema in parte, vor fi inaintate Centrului eparhial pentru o eventuala publicare in periodicele eparhiale’.

Cursurile preotesti au fost initiate anul trecut de catre PS Epifanie, episcop al Buzaului si Vrancei. PS Sa va asista periodic la aceste cursuri, atat personal, cat si prin delegati al PS Sale. ‘Inca din vara anului trecut, PS Epifanie a initiat organizarea unor cursuri preotesti la Manastirea Ratesti din judetul Buzau. PS Sa va asista periodic la aceste cursuri pentru buna lor desfasurare, scopul lor fiind acela al reimprospatarii continue a cunostintelor teologice si de spiritualitate ortodoxa, de uniformitate in ceea ce priveste oficierea sfintelor slujbe si, nu in ultimul rand, pentru o exprimare a unui punct de vedere comun in ceea ce priveste unele probleme bisericesti si de interes general actual’, a concluzionat parintele Costica Panaite.

De asemenea, pr. Stefan Visan, protopop al Protopopiatului Buzau I, ne-a vorbit despre cuvantul de deschidere rostit de catre PS Epifanie, episcop al Buzaului si Vrancei, si despre principalele teme ce au fost abordate in cadrul cursurilor preotesti incepute astazi la Manastirea Ratesti: ‘PS Sa a explicat care este insemnatatea acestor cursuri, scotand in relief faptul ca preotii, intrunindu-se la aceasta manastire, ascultand tema propusa si discutiile in jurul acestei teme, vor pleca la parohiile lor cu o mai mare experienta si cu solutii la unele probleme cu care se confrunta in parohiile lor. In mod expres, problemele care s-au discutat astazi s-au referit la uniformizarea cultului, la evitarea pe cat este posibil a inovatiilor, intrucat este cunoscut faptul ca in anumite parohii sunt situatii cand se aduc unele inovatii, ceea ce creaza o nedumerire in randul credinciosilor. De fapt, unul din scopurile principale ale acestor cursuri este legat de aspectul ca preotii trebuie sa traiasca intr-o unitate dogmatica, cultica, religioasa, liturgica si, in acelasi timp, creaza aceste cursuri o mai mare apropiere intre preoti, ceea ce este un spor duhovnicesc pentru parohiile din eparhia noastra’.

Comentarii Facebook


Știri recente