A II-a Conferință anuală a preoților timișoreni dedicată anului omagial 2010, la final

Lucrările celei de a II-a Conferințe anuale preoțești din Arhiepiscopia Timișoarei, cu tema ‘2010 – Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești’, s-au încheiat ieri, 20 octombrie, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Banat.

Sala de festivități a Centrului Eparhial a găzduit timp de trei zile lucrările conferințelor preoțești, la care au participat preoții din cele șase protopopiate din cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei. Din încredințarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, conferințele au fost prezidate de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Fiecare întâlnire a fost precedată de o slujbă Te Deum săvârșită în Biserica ‘Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș’ din incinta Centrului Eparhial.

Fiecare din cele trei întâlniri a fost structurată în trei părți. Prima parte a fost alocată susținerii referatului de către un preot desemnat, după care au urmat dezbateri. În partea a doua s-au făcut aprecieri asupra modului de slujire a Te Deum-ului și a predicii rostite, iar în ultima parte s-a discutat despre modul de administrare a parohiei de catre preotul paroh.

Prima întâlnire a avut loc luni, 18 octombrie, și a întrunit preoții din protopopiatele Timișoara I și II. Referatul a fost prezentat de către părintele Ion Novac, de la Parohia ortodoxă română Timișoara – Zona Steaua. În cadrul dezbaterilor, au avut intervenții părintele vicar administrativ Ionel Popescu și părintele protopop Ioan Bude, care au semnalat câteva probleme de ordin administrativ și de slujire în unele parohii. Totodată s-au propus și câteva soluții care pot fi avute în vedere pe viitor.

În a doua zi a lucrărilor s-au întâlnit preoții din protopopiatele Lugoj și Făget. Referatul a fost susținut de părintele Claudiu Roșoiu de la Parohia Românești din cadrul Protopopiatului Făget. Părintele Mihai Sidei, de la Biserica ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Lugoj, a accentuat faptul că ‘autocefalia nu înseamnă izolare locală, ci libertate constructivă în comuniune cu celelalte biserici’.

Readucerea în actualitate a momentelor importante din istoria Bisericii

Ieri, pe 20 octombrie, a avut loc ultima întâlnire care a reunit preoții din protopopiatele Deta și Sânnicolau Mare. Referatul a fost susținut de părintele Aurel Cristian Tomescu, de la Comloșu Mare, Protopopiatul Sânnicolau Mare. Părintele protopop Mircea Szilagyi a subliniat faptul că ‘rolul acestor conferințe preoțești este unul pozitiv, întrucât facilitează comunicarea dintre preoți, ierarhi și preoți, se actualizează idei, se dezbat probleme de importanță liturgică și administrativă și se oferă în același timp soluții la toate acestea, în conformitate cu Statutul Bisericii’.

Preasfințitul Paisie Lugojanul, la finalul celei de a II-a Conferințe anuale preoțești, a subliniat necesitatea dezbaterilor unor astfel de teme în cadrul conferințelor preoțești, întrucât odată cu proclamarea anului 2010 ca an omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei Românești, la inițiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-au readus în actualitate multe momente importante din istoria Bisericii Ortodoxe Române și s-a reafirmat cu tărie mărturisirea noastră de credință. Totodată, Preasfințitul Paisie a accentuat responsabilitatea în slujirea pastoral-misionară a preotului și respectarea atât a Statutului Bisericii Ortodoxe Române, cât și a legilor civile în toate activitățile pe care preotul le are în parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente