A fost târnosită și biserica Mănăstirii Sfinții Martiri Brâncoveni din stațiunea montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea

În după amiaza zilei de astăzi, 3 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Eparhiei Râmnicului, alături de un sobor de preoți și diaconi au târnosit noua biserică din lemn cu hramurile „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfântul Mare Mucenic Mina” de la noua mănăstire de călugări din stațiunea montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea, după cum informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Cu această ocazie cei doi ierarhi au ținut câte un cuvânt de învățătură și i-au felicitat pe ctitorii

noului așezământ monastic, aceiași care au ridicat și Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”. Deasemenea, domnul Frank Vasile Timiș a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul, o icoană cu Sfinții Martiri Brâncoveni, iar domnul Alexandru Emanoil Săvoiu, ctitorul fondator, a primit „Diploma de ctitor” și Medalia jubiliară „Sfântul voievod Constantin Brâncoveanu”.

Pentru activitatea administrativ – gospodărească realizată în construirea noului așezământ monahal, părintelui ieromonah Serafim Sângeorzan, starețul Mănăstirii „Sfinții Martiri Brâncoveni”, i-a fost conferit de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim titlul onorific de Protosinghel.

La final, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru repauzata Ioana, mama ctitorului principal.

La acest eveniment de proporții petrecut în Eparhia Râmnicului au mai fost prezenți, Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Constantin Matei, Consilier Administrativ al Arhiepiscopiei Râmnicului, Părintele Diacon Mihai Maxim, Secretar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Părintele Constantin Olariu, Inspector cu catehizarea eparhială la Arhiepiscopia Râmnicului, Părintele Octavian Țăpârlan, Inspector Patrimoniu al Arhiepiscopiei Râmnicului, stareți și starețe de la mănăstirile Cozia, Turnu, Dintr-un Lemn, Blănoiu, reprezentanți ai administrației de stat, locale și centrale, personalități ale vieții culturale vâlcene, preoți monahi, monahii și peste două mii de pelerini din țară și din străinătate.

Situată la altitudinea de circa 1400 m, Mănăstirea „Sfinții Martiri Brâncoveni”, popas duhovnicesc între județele Vâlcea și Hunedoara, se află pe DN7 – Râmnicu Vâlcea – Sibiu, ramificație la stânga de la Brezoi prin Voineasa și Vidra spre Petroșani (DN 7A), în stațiunea Obârșia Lotrului.

Piatra de temelie pentru noua biserică a mănăstirii de călugări cu hramurile „Sfinții Martiri Brâncoveni” și „Sfântul Mare Mucenic Mina” a fost pusă la data de 28 iunie 2012, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ctitorii principali ai mănăstirii sunt preotul inginer Ioan Comăneci, împreună cu doctorul Frank Vasile Timiș. Terenul a fost donat de domnul Alexandru Emanoil Săvoiu. Ansamblul mănăstiresc de la Obârșia Lotrului cuprinde biserica mare din lemn și un arhondaric din zid pe două nivele.

Biserica din lemn, construită în stil maramureșean, specifică zonei Borșa, localitatea natală a ctitorului Vasile Timiș, este în formă de cruce bizantină, cu pridvor sculptat în lemn de stejar, și are lungimea de 17 m. Planul și arhitectura mănăstirii au fost realizate de Părintele Ioan Comăneci. Obștea mănăstirii are 5 viețuitori ce îl au stareț pe ieromonahul Serafim Sângeorzan.

Comentarii Facebook


Știri recente