A fost sfintita Scoala Postliceala ‘Principesa Olga Sturdza’, din Iasi

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu PS Petru Gherghel, Episcop al Diocezei Romano-Catolice de Iasi, au oficiat astazi slujba de sfintire a Scolii Postliceale pentru pedagogii de recuperare ‘Principesa Olga Sturdza’. Aceasta scoala a fost infiintata cu binecuvantarea IPS Parinte Mitropolit Daniel si cu sprijinul Fundatiei Bavaria-Romania pentru asistenta sociala, al carei delegat, doamna Barbara Stam, a fost prezent la eveniment. In cuvantul de invatatura, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat importanta realizarii unui asemenea asezamant, pe care il considera un dar de Sf. Nicolae pentru cei aflati in suferinta: ‘Noi am serbat in calendarul nostru pomenirea Sf. Mare Mucenita Varvara. In istoria vietii acestei femei, acestei fete foarte credinciosa, se spune ca tatal sau i-a taiat capul cu sabia, pentru ca ea credea in Hristos. De aceea noi, in contrast cu acest comportamnet al tatalui Sfintei Varvara, trebuie sa avem fata de copii si fata de toti oamenii care sufera, iubire din iubirea Mantuitorului nostru Iisus Hristos si darul acesta pe care ni-l faceti acum prin deschiderea acestei scoli este legat si de Sf. Nicolae care este praznuit pe 6 decembrie, si in Apus si in Rasarit’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a multumit tuturor celor care s-au implicat in realizarea acestui proiect precum si celor care vor sluji pe viitor la aceasta scoala: ‘Noi multumim tuturor celor care au contribuit la organizarea acestei scoli si, in special, Fundatiei Bavaria-Romania si, de asemenea, romanilor care au intensificat lucrarea ca sa putem acum sfinti aceste spatii. Multumim si autoritatilor, mai ales Primariei, care, impreuna cu Fundatia ‘Solidaritate si Speranta’ a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei desfasoara activitati in folosul persoanelor defavorizate’.

In semn de recunostinta si de multumire, IPS Mitropolit Daniel a oferit cate o iconita tuturor celor care au sprijinit realizarea Scolii Postliceale pentru pedagogii de recuperare ‘Principesa Olga Sturdza’. Importanta realizarii acestei scoli a fost subliniata si de catre PS Petru Gherghel, Episcop al Diocezei Romano-Catolice de Iasi: ‘Am o bucurie deosebita sa spun astazi un principiu pe care l-am invatat in scoala. Noi am crescut intr-o atmosfera deschisa de iubire si de solidaritate chiar in timpuri foarte grele. Aici, in aceasta scoala, se vor bucura de aportul iubirii tuturor celor care vor si care simt intr-adevar iubirea lui Dumnezeu prin oameni. Binele se impartaseste tuturor. Ne bucuram sa-l felicitam pe IPS Mitropolit Daniel si pe toti cei care stau alaturi in astfel de opere care cu adevarat raspandesc binele’.

In discurul sau, Barbara Stam, reprezentantul Fundatiei Bavaria-Romania pentru asistenta sociala, s-a referit la denumirea data scolii sfintite astazi si a subliniat totodata scopul infiintarii unei asemena institutii: ‘Ma bucur foarte mult ca am putut da acestei scoli numele principesei Olga Sturdza. Ea nu a fost doar o sculptorita talentata, ci s-a angajat in mod deosebit pentru rezolvarea problemelor sociale. A initiat si a fost presedinta Asociatiei de ajutorare a copiilor orfani de razboi, a sprijinit casa de copii din Miroslava, s-a angajat foarte mult pentru pregatirea scolara. Asta inseamna ca am pasit pe urmele ei astazi. Scoala este condusa de Fundatia Bavaria-Romania pentru asistenta sociala. Domnule secretar de stat, plec de la premiza ca, intre timp, si in cadrul ministerului dumneavoastra s-a inteles care este importanta acestei scoli pentru Romania, pentru pregatirea unor femei si barbati pentru a putea aduce un ajutor in plus tinerilor, copiilor cu handicap’.

La sfintirea de astazi a fost prezent si Silviu Didilescu, secretar de stat in Ministerul Muncii, care a multumit fundatiei germane pentru implicarea in realizarea acestui proiect si a dat asigurari de implicarea autoritatilor de la Bucuresti in sprijinirea unor activitati similare: ‘Vreau doar sa multumesc tuturor celor care au colaborat si au muncit pentru deschiderea acestei scoli. As putea sa-i spun doamnei ministru ca mai dorim sa deschida una si nu vreau sa subliniez decat ca intotdeauna particularul, in cazul acesta fundatiile particulare, sunt cu cel putin doi pasi inaintea autoritatilor locale si autoritatilor centrale. Nu putem spune decat ‘multumesc’ si speram sa va urmam exemplul si sa va ajungem din urma’.

Scoala Postliceala pentru pedagogii de recuperare ‘Principesa Olga Sturdza’ va functiona in cadrul Casei Diaconia, sediul Institutului Social Caritativ Diaconia al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si va forma anual 25 de persoane care se vor ingriji apoi de persoanele cu deficiente. Doamna Magdalena Vicovan, profesor in cadrul acestei scoli, ne-a oferit detalii: ‘Scoala va forma persoane calificate sau va forma persoane care sunt angajate in centre de asistenta sociala, in centre de recuperare pentru persoane cu handicap mediu si sever sau pentru asistenta sociala a copiilor si a persoanelor cu nevoi sociale. Pedagog de recuperare este o ocupatie ce apartine domeniului asistentei, ocrotirii si ingrijirii persoanelor cu deficiente, este o meserie ce apartine domeniului persoanelor cu handicap. Beneficiarii vor fi persoane care doresc sa ingrijeasca persoane cu handicap sau cu deficiente care doresc sa dedice viata ingrijirii, ocrotirii si slujirii in domeniul asistentei sociale’.

Comentarii Facebook


Știri recente