A fost sfintita pictura capelei din incinta Spitalului de Recuperare din Iasi

In programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, astazi a fost oficiata slujba de sfintire a picturii capelei cu hramurile ‘Acoperamantul Maicii Domnului’ si ‘Sfintii Imparati Constantin si Elena’ de la Spitalul de Recuperare din Iasi. Slujba de sfintire a fost oficiata de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, PS Casian, episcop al Dunarii de Jos, PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Corneliu Barladeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor. In cuvantul rostit la finalul slujbei de sfintire, IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit despre insemnatatea acestui moment care a avut loc intr-o binecuvantata imprejurare, respectiv in aceste zile cand, la Iasi, se afla moastele Sfantului Ierarh Nectarie: ‘Acest spital de recuperare in care multi oameni vin ca sa-si aline suferinta si sa-si prelungeasca viata este imbogatit cu aceasta frumoasa si binecuvantata biserica, construita intre anii 1992-1996, finisata si impodobita cu pictura, cu mobilier si cu tot ceea ce se vede, cu obiecte de cult, intre anii 1996-2006. Suntem deosebit de binecuvantati ca aceasta biserica sa fie sfintita in ceea ce priveste pictura, mobilierul si obiectele de cult intr-o binecuvantata imprejurare, si anume cand la hramul maicii noastre Parascheva se afla si moastele Sf. Ierarh Nectarie de la Eghina, facatorul de minuni si vindecatorul de boli. Dumnezeu a facut ca atunci cand sunt prezente aici, la Iasi, moastele acestui vindecator de boli sa fie sfintita si pictura paraclisului din Spitalul de Recuperare, aratandu-ne prin aceasta si mai mult cat de mare nevoie avem noi de rugaciune, atunci cand trecem prin boala, prin suferinta si prin incercare’.

IPS Mitropolit Daniel a vorbit, de asemenea, despre legatura dintre activitatile derulate de preoti si cele desfasurate de medici: ‘Preotul si medicul au in comun aceasta lucrare de vindecare. S-a spus frumos ca preotul se roaga, medicul trateaza, dar Dumnezeu vindeca, insa este o mare onoare sa te faci mana lui Hristos care vindeca suferinta oamenilor’.

In cuvantul rostit la acest eveniment, IPS Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses si Eghina, a evidentiat importanta rugaciunii si a pocaintei pentru vindecarea bolilor: ‘Stim ca Hristos a zis mai intai ‘Iertate iti sunt pacatele’, si apoi ‘Ia-ti patul tau si mergi’. Stiinta de astazi recunoaste si stie ca exista o legatura directa intre suflet si trup. De aceea, avem stiinta care se ocupa si care acorda o atentie deosebita vindecarii sufletului. Acestea sunt incercari omenesti, marginite, cu elemente umane, dar cel care da vindecare cu adevarat este Sfantul Duh. De aceea, medicamentul este pocainta. Ne pocaim, ne marturisim, ne impartasim si in felul acesta intra harul Sfantului Duh in noi, care ne innoieste si ne sfintim. Vindecatorii nostri sunt, de fapt, sfintii. In persoana fiecarui bolnav este Hristos insusi’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…