A fost sfințită Biserica Regimentului 30 Gardă și Protocol „Mihai Viteazul” din Capitală

Astăzi, 20 septembrie 2009, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a sfințit Biserica „Sf. Mare Mucenic Mina” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Regimentului 30 Gardă și Protocol „Mihai Viteazul”, singura unitate militară a Armatei Române specializată în ceremonii și onoruri militare, informează ediția de mâine a cotidianului „Ziarul Lumina”. La eveniment a participat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Părinte Daniel. Întâistătătorul Bisericii noastre a oferit în semn de prețuire și binecuvântare mai multe diplome și distincții de vrednicie celor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea acestei biserici.

În încheierea evenimentului la care au participat IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale și ai autorităților locale și foarte mulți credincioși, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură, prin care a evidențiat semnificațiile teologice ale sfințirii unei biserici, arătând că locul, în care noi simțim că Sfânta Cruce se transformă în bucuria Învierii, este Biserica.

Preafericirea Sa a subliniat că prin slujba sfințirii, Biserica zidită de oameni devine casa Sfintei Treimi și este plină de daruri cerești. „Biserica este casa Sfintei Treimi din momentul sfințirii în numele Sfintei Treimi, dar Sfânta Treime a zidit această casă, a întărit-o, a înnoit-o, a luminat-o și a sfințit-o folosind mâinile noastre, pentru că suntem membre ale Trupului tainic al lui Hristos. Fericiți sunt cei care au împrumutat mâinile lor lui Hristos, Capul Bisericii, ca să se zidească o casă nouă, o poartă a cerului pentru Sfânta Treime”, a spus PF Daniel.

Întâistătătorul Bisericii noastre a evidențiat, de asemenea, că slujba sfințirii bisericii are multe rugăciuni și multe gesturi sfinte, acte sfinte în care sunt cuprinse foarte multe înțelesuri duhovnicești privind rostul bisericii. „În această biserică construită de oameni pentru Dumnezeu și devenită casă a Preasfintei Treimi și pusă sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Mina și a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe primim lucruri cerești netrecătoare ca răsplată, ca răspuns, ca dar al lui Dumnezeu pentru darurile materiale oferite în forma acestei biserici. Aceste daruri netrecătoare cerești reies din cele trei Evanghelii care se citesc atunci când este sfințită o biserică nouă”, a explicat Patriarhul României.

Preafericirea Sa a arătat că în mod special în Biserică se dăruiește iertarea păcatelor, subliniind că cel de al doilea mare dar pe care Dumnezeu ni-l dăruiește în Biserică este adevărata fericire, iar cel mai mare dar care ni se dăruiește ca o arvună încă din timpul vieții acesteia în Biserică este viața veșnică. „Fericirea adevărată este legătura noastră cu Dumnezeu și din legătura noastră cu Dumnezeu exprimată în rugăciune, în credință puternică, în participarea la sfintele slujbe se sfințește toată viața noastră. Se sfințește familia, se sfințesc copiii, se sfințesc activitățile, se sfințesc părinții, se sfințesc rudele, prietenii, toți cei prezenți în rugăciunile noastre aduse în fața Preasfintei Treimi, în Biserica Preasfintei Treimi”, a spus Patriarhul.

În încheiere, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a săvârșit slujba hirotosiei întru iconom stavrofor pentru preotul militar Cristian Niculescu, iar după aceea a felicitat pe toți cei care au contribuit la zidirea acestei biserici. Celor care au contribuit mai mult la ridicarea, înfrumusețarea și dotarea acestei biserici le-a oferit în semn de prețuire și binecuvântare Diploma Sfântului Andrei, Ordinul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, distincții de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și distincții de vrednicie cu chipul Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente