A fost sfințit un nou altar în București

Paraclisul de la demisolul Bisericii ‘Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan’ din cartierul bucureștean Berceni a fost sfințit ieri, 2 octombrie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Sfântul lăcaș a primit, cu acest prilej, hramul ‘Acoperământul Maicii Domnului’, după cum informează „Ziarul Lumina”.

După șase ani de jertfă și osteneală, credincioșii din Parohia ‘Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan’, sub îngrijirea părinților Gheorghe Șupeală, Ștefan Șupeală și Marian Enache, au reușit să ridice o biserică monumentală, dar care încă nu a fost împodobită cu pictură și cu toate cele necesare bunei desfășurări a programului liturgic. Din acest motiv, sfințirea paraclisului de la demisolul bisericii parohiale a fost un moment de binecuvântare și totodată un motiv de încurajare pentru finalizarea întregului edificiu, în care credincioșii își vor da întâlnire cu Dumnezeu în toate duminicile și sărbătorile de peste an.

Bucuria zidirii de noi lăcașuri sfinte a fost împletită la această sărbătoare a credincioșilor din Berceni cu bucuria comuniunii din Sfânta Liturghie, săvârșită de Patriarhul României, înconjurat de părintele protopop Dinu Pompiliu și de mai mulți preoți din Protoieria III Capitală. În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat credincioșilor care este folosul duhovnicesc al zidirii unei biserici, ca dar al oamenilor către Dumnezeu ce devine, prin sfințire, darul lui Dumnezeu pentru oameni, izvor de vindecare și spațiu al întâlnirii tainice cu El în Euharistie.

‘O biserică nou-sfințită este o nouă poartă a cerului deschisă pe pământ. Nimeni și nimic din lumea aceasta nu poate înlocui lucrarea unei biserici pentru că în această biserică noi primim iertarea păcatelor, fericirea cea adevărată ca legătură a omului cu Dumnezeu și arvuna vieții veșnice prin împărtășirea din Izvorul cel fără de moarte din Sfântul Potir. Biserica este în lumea aceasta cerul pe pământ, mai ales după ce este pictată, pentru ca pe pământeni să-i înalțe duhovnicește la ceruri. Astăzi s-a mai sfințit o nouă poartă a cerului, aici, în cartierul Berceni, ca invitație sau ca îndemn să ne apropiem mai mult de Dumnezeu pentru că El ne iubește și așteaptă să răspundem iubirii Lui prin iubirea noastră arătată prin credință dreaptă și fapte bune’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Explicând Evanghelia care s-a citit la Sfânta Liturghie, numită și Evanghelia iertării vrăjmașilor, Preafericirea Sa a arătat că iubirea sinceră de vrăjmași, adică nu una fățarnică, începe cu rugăciunea pentru schimbarea lor în bine sau îndreptarea lor, iar ‘răzbunarea’ sănătoasă a creștinului se arată când acesta răspunde la răutate cu bunătate.

Recunoștință și distincții pentru ostenitori

După sfințirea paraclisului, credincioșii prezenți au putut să intre și să se închine în Sfântul Altar și să aducă cinstire moaștelor Sfinților Epictet și Astion, care au fost așezate într-un baldachin special amenajat în curtea bisericii. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat Ordinul ‘Sanctus Stephanus Magnus’ pentru clerici părintelui paroh Gheorghe Șupeală.

Diploma de onoare ‘Sfântul Apostol Andrei’ a fost acordată preotului Ștefan Șupeală, fost slujitor al bisericii, precum și celor care s-au implicat în mod deosebit în construcția bisericii: Mircea Deleageanu, director SC Compres SRL, Florin Diaconu, director SC DeltaACM94 SRL, Lazăr Neacșu, director SC AthenaConstruct SRL. De asemenea, a oferit distincții de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou credincioșilor Traian Hoșdea, Dorin Mititelu, Adrian Constantin, George Gâliță, Viorel Gâliță, Giovani Galdiati, Dumitru Tutilă și Gheorghiță Voicu.

Pentru altarul nou-sfințit, Preafericirea Sa a dăruit o cruce de binecuvântare și noua ediție a Evangheliei ilustrată cu icoane, primul volum al noii ediții a Proloagelor și cartea ‘Credință pentru fapte bune. Lucrarea Bisericii în societate’, iar credincioșii prezenți la slujbă au primit iconițe.

Comentarii Facebook


Știri recente