A fost sfințit așezământul brâncovenesc din Iași

Luni, 5 mai 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a sfințit așezământul brâncovenesc al Bisericii „Sfânta Mahramă” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași, potrivit mmb.ro. Evenimentul a avut loc cu prilejul Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, locația centrului de servicii social-comunitare fiind numită după această comemorare.

Din soborul de preoți ce a fost alături de IPS Mitropolit Teofan la slujba de sfințire, s-au numărat pr. Neculai Dorneanu, paroh la Biserica „Sfânta Mahramă” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, părintele slujitor Gheorghiță Mihăilă, dar și pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor. La evenimentul inaugural au fost, de asemenea, prezenți numeroși reprezentanți ai categoriilor de beneficiari ai noului așezământ, precum și oficialitățile locale din municipiu.

La finalul slujbei de sfințire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a apreciat ideea tuturor celor implicați de a pune acest așezământ sub ocrotirea sfinților brâncoveni, sfinți omagiați în mod deosebit în acest an de Biserica Ortodoxă Română: „Rânduirea acestui așezământ sub egida Sfinților Brâncoveni, cu acordul Primăriei Iași și al parohiei din imediata vecinătate, a fost o decizie binecuvântată, pentru că Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu, între alte lucrări de excepție pe care le-a împlinit în Țara Românească, a fost și aceea de a organiza așezăminte care să aibă deschidere spre cultură, spre zona economică și spre zona socială. L-a dăruit Dumnezeu cu înțelepciune și cu bază materială adecvată, încât puțini sunt cei care, într-un răstimp de 10-15 ani, să fi construit atâtea biserici, să fi tipărit atâtea cărți, să fi înființat atâtea unități medico-sociale și culturale precum Sfântul Constantin Brâncoveanu”.

„La centrul nostru se va întâmpla ceea ce sufletul omului curat dorește să se întâmple”

Serviciile oferite în cadrul așezământului brâncovenesc al Parohiei „Sfânta Mahramă” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași se adresează copiilor proveniți din familii aflate în situații de risc, atât ale celor defavorizate, cât și ale celor în care unul sau ambii părinți lucrează în străinătate. Acestora li se va asigura desfășurarea în condiții optime a unor activități școlare și extrașcolare în vederea prevenirii abandonului școlar. Copiii se vor putea bucura, în cadrul centrului, de diferite activități interactive organizate de voluntarii centrului, care îi vor învăța să picteze icoane, să deseneze, îi vor iniția în arta olăritului și a mozaicului. Așezământul a fost dotat și cu o bibliotecă care conține în acest moment peste 7.000 de volume din donații. Serviciile oferite în cadrul centrului se adresează și femeilor cu risc social, pentru care se vor derula programe împotriva discriminării pe piața muncii. Acestea vor beneficia de consiliere juridică, economică și de integrare socială. Se vor organiza activități atât pentru persoanele vârstnice, cât și pentru cele fără adăpost, după cum a declarat pr. paroh Neculai Dorneanu: „La centrul nostru se va întâmpla ceea ce sufletul omului curat dorește să se întâmple, anume să încercăm să ne exprimăm fiecare dragostea față de aproapele; cei care știu mai mult să-i învețe pe cei care știu mai puțin, cei care pot mai mult să dăruiască celor care au mai puțin și cei care cred mai mult să-i învețe pe cei care cred mai puțin. Am creat acest așezământ brâncovenesc în amintirea martirilor brâncoveni decapitați acum 300 de ani, martiri ce au creat în timpul vieții așezăminte de cultură, sociale, menite să dăruiască celor ce au mai puțin. Acest centru este unic, deoarece se adresează mai multor categorii de persoane, de la copii la adulți peste 80 de ani, tuturor celor care au nevoie de sprijin, de consiliere, de cultură”.

În cadrul așezământului, cu ajutorul voluntarilor, vor fi organizate și seri de audiție clasică și se vor rula filme pe anumite teme, în cadrul unui proiect mai vechi intitulat „Pelerinaj la cinematograf”.

Comentarii Facebook


Știri recente