A fost resfințită Catedrala „Sfântul Ierarh Alexandru” din Alexandria

În aceste zile se desfășoară în municipiul Alexandria mai multe manifestări dedicate împlinirii a 178 de ani de atestare documentară a actualei reședințe a județului Teleorman. În cadrul acestora s-au numărat și procesiunea cu icoana ocrotitorului orașului, și resfințirea Catedralei domnești și episcopale cu hramul ‘Sfântul Ierarh Alexandru’, prăznuit joi, 30 august 2012.

Până duminică, 2 septembrie, teleormănenii, și nu numai, sunt invitați să participe la amplul program al manifestărilor dedicate ‘Zilelor Municipiului Alexandria’, precum concursuri sportive, parade ale portului și dansului popular din Teleorman, concerte de muzică populară, târguri ale meșteșugarilor, expoziții de pictură, fotografie, valori numismatice ș.a. Aceste manifestări au fost inaugurate miercuri dimineața de fanfara militară ‘Dealu Spirii’ din București, care apoi a participat și la procesiunea religioasă de pe principalele artere rutiere ale municipiului Alexandria. ‘Cum era și firesc, în ajunul sărbătoririi ocrotitorului orașului Alexandria, a fost săvârșită Vecernia, după care a avut loc procesiunea cu icoana Sfântului Ierarh Alexandru pe străzile municipiului Alexandria. Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, a fost înconjurat de un sobor de preoți, reprezentanți ai autorităților centrale și locale și credincioși, iar ieri a fost săvârșită slujba de resfințire a bisericii, urmată de Sfânta Liturghie arhierească și parastasul pentru ctitorii catedralei’, a precizat pentru Ziarul Lumina pr. Eugen Cătălin Păunescu, consilier administrativ bisericesc în cadrul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului .

Resfințirea celui mai frumos lăcaș de cult din județ

Încă de când Alexandru Dimitrie Ghica a întemeiat orașul, 1834, locuitorii din Alexandria și-au dorit să aibă un lăcaș de cult. Inițial, a fost ridicat unul din lemn, dar, fiindcă această biserică nu corespundea necesităților locuitorilor, mai târziu s-a pus piatra de temelie pentru o biserică de zid, ale cărei lucrări de construcție au durat până în 1898. Acest monument de valoare națională, realizat în stil bizantino-romanic, a fost pictat de Constantin Pascaly, Ștefan Luchian și Constantin Artachino. Catedrala ‘Sfântul Alexandru’ a devenit în 1994, cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la fondarea orașului Alexandria, necropolă domnească, prin aducerea de la Biserica ‘Ghica Tei’ din București a osemintelor domnitorului Țării Românești (1834-1842), Alexandru Dimitrie Ghica, și a splendidului sarcofag de la Muzeul Militar Național din București, acest domnitor având un rol însemnat în întemeierea orașului de pe malul stâng al Dunării. De asemenea, din anul 1996, Catedrala domnească ‘Sfântul Alexandru’ a devenit și Catedrală episcopală, ca urmare a înființării Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, cu reședința în Alexandria. De-a lungul timpului au fost realizate mai multe lucrări de restaurare, mai ample fiind cele recente, care au fost începute în 1997, răstimp în care s-au efectuat lucrări de consolidare a lăcașului de cult, restaurare a picturii interioare și a exteriorului lăcașului de cult, osteneli încununate ieri prin săvârșirea slujbei de resfințire.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…