A fost prezentat proiectul tehnologic al Catedralei Mântuirii Neamului

În Sala Consiliu din Palatul Patriarhiei, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat ieri la o ședință de lucru în legătură cu șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, după cum informează „Ziarul Lumina”. La întâlnire au fost prezenți reprezentanții firmei constructoare Bog’Art, echipa managerială a Patriarhiei Române care se ocupă de construirea lăcașului de rugăciune și proiectantul lucrării. Au fost prezentate etapele construirii fundației Catedralei Mântuirii Neamului, a radierului casetat care a fost finalizat săptămâna aceasta, precum și începerea lucrărilor la subsolul 3 al Catedralei. Proiectul tehnologic al lucrărilor la radierul casetat al viitoarei Catedrale patriarhale a fost prezentat prin intermediul unor planuri de lucrări și fișe de proiecte. De asemenea, a fost realizat și un film care prezintă toate etapele ridicării radierului casetat în variantă digitală tridimensională.

În cadrul filmulețului au fost prezentate și planurile subsolurilor 3, 2 și 1 ale lăcașului, care încep de la cota minus 16 metri până la cota 0, acolo de unde lăcașul se va ridica de la nivelul solului. ‘Acest proiect tehnologic este un model prin care se arată cum se poate desfășura o construcție în așa fel încât să respecte elementele de calitate, termenul, timpul, calitatea intrinsecă a lucrării și este un model care arată cum trebuie să fie tratată o construcție’, a spus profesorul inginer Nicolae Ștefan Noica.

Dimensiunea și complexitatea fundației viitoarei Catedrale patriarhale sunt ilustrate de cantitățile de materiale care sunt folosite la construirea ei.

‘Proiectul tehnologic prezentat arată că firma constructoare a început lucrările la radierul casetat, implicit la fundația lăcașului, în noiembrie 2011 și, conform acestui proiect tehnologic, le va finaliza în noiembrie 2012. În 12 luni va fi finalizată o lucrare de o mare valoare din punctul de vedere al volumului de lucrări și, ca să aveți un ordin de mărime, trebuie să rețineți că s-au turnat până acum 25.000 de metri cubi și urmează să se mai toarne încă 25.000 de metri cubi și au fost montate deja 10.000 de tone de armătură’, a explicat inginerul Nicolae Ștefan Noica.

Radierul casetat al Catedralei Mântuirii Neamului a fost o lucrare deosebit de complexă, proiectată să preia toată sarcina construcției și să o distribuie în mod unitar pe o suprafață mai mare. De asemenea, este o lucrare care a necesitat mai mult timp, materiale și mână de lucru, pentru că ea asigură stabilitatea lăcașului de rugăciune pentru sute de ani.

‘Prin realizarea acestei fundații se face o legătură foarte bună cu terenul de fundare, astfel ca să răspundă foarte bine activităților seismice care vor avea loc. Avem certitudinea că peste 500 de ani un cutremur nu va putea să afecteze Catedrala’, a mai spus inginerul Nicolae Noica.

Comentarii Facebook


Știri recente