A fost lansată Rețeaua de saituri pentru parohiile din Arhiepiscopia Iașilor

În prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut loc, luni, 2 iulie 2012, în Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași, lansarea publică a proiectului ‘Rețeaua de saituri pentru parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor’, a noului sait al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, mmb.ro, și a noului Calendar din portalul Doxologia.ro, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iași a găzduit luni lansarea publică a unui proiect fără precedent în spațiul bisericesc, anume ‘Rețeaua de saituri pentru parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor’, primele 170 de saituri ale proiectului putând fi accesate de acum înainte de doritori. De asemenea, a fost făcut public și noul sait al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – mmb.ro – și noul Calendar din portalul Doxologia.ro. Evenimentul s-a bucurat de prezența Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a arhim. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, a pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, dar și a altor părinți consilieri ai Arhiepiscopiei Iașilor, precum și a ostenitorilor proiectelor lansate.

Manifestarea a debutat cu alocuținea pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, care a vorbit despre importanța proiectului rețelei de saituri pentru parohii și mănăstiri, reamintind că Arhiepiscopia Iașilor a fost printre primele eparhii care au valorificat potențialul misionar și pastoral al comunicării virtuale. ‘Avem datoria de a fi misionari sub orice formă și prezență și în orice mediu în care se poate comunica mesajul Evangheliei. Prezența unor instituții locale sau centrale ale Arhiepiscopiei Iașilor pe internet are deja o tradiție. Nu întâmplător la Iași a fost înregistrat primul sait al unei mănăstiri, cel al Mănăstirii Golia. Momentul de astăzi este practic o etapă a unui parcurs pe care-l dorim cât mai lung și în care ne dorim ca instituțiile Arhiepiscopiei Iașilor să fie prezente într-un mod cât mai pregnant și cât mai dinamic pe internet’, a spus pr. Constantin Sturzu.

În continuare, a vorbit diac. Nicolae Hulpoi, directorul Doxologia Media și coordonatorul proiectului, care a evidențiat câteva principii care au stat la baza înființării ‘Rețelei de saituri pentru parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor’: ‘Biserica noastră și-a reafirmat cu tărie, în ultimii 20 de ani, convingerea ei dintotdeauna că mediul, instrumentul de transmitere al cuvântului lui Dumnezeu este neutru, iar ceea ce contează cu adevărat este mesajul și duhul în care acesta este transmis. Cuvântul lui Dumnezeu trebuie adus cât mai aproape de inimile oamenilor și, în acest caz, mediul de transmitere este secundar. De la un punct, papirusul, pergamentul, tiparul, televiziunea, radioul, internetul pot fi așezate pe același nivel. Acesta este unul dintre principiile de la care s-a pornit în dezvoltarea rețelei de saituri pentru parohii și integrarea acesteia cu noul mmb.ro, Portalul Doxologia, Calendarul Doxologia și celelalte saituri ale Mitropoliei. După știința noastră, acest proiect, în detaliile sale, este fără precedent în lumea bisericească, deși paradigmele ‘new media’ și ‘social media’ definesc comunicarea online deja de ani buni. Fără îndoială, trebuie spus că nimic nu va putea înlocui vreodată comuniunea de la Liturghie, spovedania, împărtășania, pelerinajul făcut cu pasul, ci vor rămâne pentru totdeauna așa cum au fost și așa cum sunt. Rețeaua de saituri pentru parohii, însă, oferă unei lumi care preferă tot mai mult să se informeze de pe internet posibilitatea de a vedea, virtual, ce înseamnă viața de parohie, mai ales pentru cei care, dintr-un motiv sau altul, au rețineri sau prejudecăți de a se apropia mai mult de bucuria comuniunii întru Hristos, pe care parohia o oferă, în mod real. Rețeaua de saituri pentru parohii este, pentru Biserică, și un instrument apologetic. Știrile, fotografiile, filmele pe care părinții le vor posta în saiturile parohiale vor vorbi mai mult decât mii de cuvinte ori acte oficiale despre prezența binefăcătoare a Bisericii în comunitate și vor oferi o imagine a dimensiunii binelui adus de Biserică în societate’.

‘Noile modalități de comunicare sunt prelungirea mâinii creatoare a Domnului’

În cuvântul adresat cu ocazia lansării publice a ‘Rețelei de saituri pentru parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor’, a noului sait al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și a noului Calendar din Portalul Doxologia.ro, IPS Teofan a arătat nevoia Bisericii de a se adapta la exigențele lumii de astăzi, pentru a-l putea ajuta pe om să se mântuiască: ‘O viață duhovnicească aparte ar fi împlinit totul și nu ar mai fi fost nevoie de nimic altceva pentru mântuirea omului. După cum spunea Sfântul Ioan Gură de Aur, dacă s-ar fi imprimat cuvintele Domnului în inimile creștinilor, n-ar mai fi fost nevoie nici măcar de Sfintele Scripturi. Trăind însă în lume, și lumea având slăbiciunile și exigențele ei, este nevoie și de o manifestare de alt fel a vieții bisericești, cum este și acest proiect al rețelei de saituri pentru parohii și mănăstiri. Însă trebuie avut în vedere ca toate aceste manifestări să pună în evidență viața creștină reală, care nu este altceva decât strădania pentru dobândirea Duhului Sfânt, viața în Hristos, îndumnezeirea. La prima vedere, această rețea de saituri pare a rămâne la nivelul exterior al Bisericii, instituțional, și de această acuză nu vom scăpa. Dar, în logica Duhului Sfânt, când acuzațiile sunt aduse pe nedrept, în aceeași măsură harul lui Dumnezeu se revarsă asupra omului, încât strădania celor care au inițiat și dezvoltat acest proiect este de a se plasa înaintea lui Dumnezeu cu conștiința că încearcă să facă voia Lui. Chiar dacă folosim metodele lumii, prin ceea ce se va prezenta în cadrul rețelei, vom da dovadă în fața Celui de Sus că nu aparținem acestei lumi’.

În încheiere, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat faptul că rețeaua de saituri pentru parohii și mănăstiri din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor reprezintă folosirea noilor mijloace de comunicare pentru modelarea omului spre o viață creștină autentică: ‘Toate aceste noi modalități de comunicare nu pot fi decât prelungirea mâinii creatoare a Domnului prin nevrednicile noastre mâini și minți și se cuvine ca omul să poată folosi aceste mijloace și pentru informațiile bune, frumoase și mântuitoare. De aceea, prin viața creștină autentică pe care o vom prezenta în cadrul acestor saituri și prin cuvinte și imagini în duhul Bisericii, dorim ca degetul Domnului să atingă inimi de piatră și să le transforme în inimi de carne’.

Noul sait al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – mmb.ro

În ceea ce privește noul sait al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, mmb.ro, acesta reunește, pe aceeași platformă, componenta de prezentare a instituției, dar și o consistentă zonă de știri, ce creionează viața bisericească din Moldova. Astfel, cei interesați pot afla informații privitoare la Arhiepiscopia Iașilor, despre modul de organizare și funcționare, descrieri ale sectoarelor ce alcătuiesc administrația eparhială, legături spre toate instituțiile afiliate și resurse de documentare specifice diferitelor arii de activitale. Noul sait mmb.ro prezintă și știrile relevante pentru viața bisericească din cele patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, colectate din Portalul Doxologia. În secțiunea dedicată Arhiepiscopiei Iașilor, pe lângă știrile din viața eparhiei, furnizate de Portalul Doxologia, poate fi accesată și Rețeaua de saituri pentru parohii. Aici pot fi găsite legături atât către paginile protopopiatelor, cât și spre cele ale parohiilor pentru care s-au dezvoltat saituri.

Tot de latura dinamică a noului mmb.ro ține și secțiunea care face trimitere la cea mai apropiată sărbătoare din calendarul bisericesc, alimentată automat de Calendarul Doxologia. Calendarul Doxologia este un alt proiect amplu, la care se lucrează de la începutul anului 2012. Acesta are un caracter liturgic, aghiografic, anamnezic și enciclopedic, propunând cititorilor doxologia.ro, zilnic, atât pericopele scripturistice, viețile sfinților, cât și icoane, predici ori conținuturi multimedia din doxologia.ro, care au legătură cu un sfânt ori o sărbătoare.

Doxologia Media este o componentă a Sectorului Cultural și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Iașilor. Departamentul de programare al Doxologia Media a mai dezvoltat, până în prezent, următoarele saituri: doxologia.ro, providenta.mmb.ro, tabere.mmb.ro, teologiesiviata.ro, scoalavarlaam.ro, gradinitabunavestire.ro și seminariasi.ro. În perioada următoare, Doxologia Media intenționează să dezvolte rețeaua de saituri pentru mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor și o bibliotecă digitală.

8 luni de documentare, analiză, dezvoltare și testare

În filmul de prezentare ce a rulat în cadrul manifestării, s-a arătat că proiectul ‘Rețea de saituri pentru parohiile și mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor’ a fost demarat în toamna anului 2011, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După 8 luni de documentare, analiză, dezvoltare și testare, a fost finalizată prima componentă, anume sistemul informatic pentru rețeaua de parohii, împreună cu primele 170 de saituri de parohii din toate cele 13 protopopiate ale Arhiepiscopiei Iașilor. Soluția tehnică aleasă în cadrul proiectului aduce un plus de dinamism și creionează o imagine ‘în timp real’ a vieții parohiale din Arhiepiscopia Iașilor, valorificând potențialul paradigmei ‘social media’, adaptată la nevoile de comunicare ale unei parohii. În plus, această abordare face ca proiectul să fie unul de termen lung, sustenabil, ușor de întreținut și de dezvoltat.

După configurarea inițială, saiturile au fost oferite parohiilor, părinții parohi având acces complet la administrarea acestora. Saiturile parohiilor au, pe lângă secțiuni cu conținut propriu, secțiuni ce sunt alimentate automat de Calendarul și Ceaslovul din Doxologia. Se estimează că, până la sfârșitul anului în curs, se vor dezvolta saituri pentru 75% dintre parohiile Arhiepiscopiei Iașilor, iar până în vara anului viitor, toate parohiile vor fi prezente în rețea.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…