A fost lansata prima carte despre martirii pentru Hristos din Romania

In prezenta PF Parinte Patriarh Teoctist, la Palatul Patriarhiei din Capitala a avut loc astazi lansarea cartii ‘Martiri pentru Hristos din Romania, in perioada regimului comunist’. In cuvantul rostit la acest eveniment, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a subliniat necesitatea aparitiei unei asemenea carti: ‘Aspectul acesta este foarte important, si anume cel al ingrijirii de cei care n-au putut sa se apere, pentru ca din mijloacele de urmarire era greu sa scape cineva ca sa nu alunece intr-un crez. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a stabilit o rugaciune care se rosteste de preot la fiecare slujba pentru pomenirea tuturor celor care au murit marturisind pe Hristos. Aceasta hotarare sinodala a dobandit act liturgic obligatoriu in Liturghiile noastre orientale si astfel am inceput sa culegem date si ne-am constituit intr-un comitet de studiere si de aflare a numelor acelora care si-au dat sufletul si viata pentru Mantuitorul Iisus Hristos. Comisia care s-a constituit intre Bisericile noastre acum ne-a prezentat un prim rod foarte important din aceste cercetari pe care noi le vom continua’.

PF Parinte Patriarh Teoctist a evidentiat, totodata, perioada grea in care au trait martirii prezentati in lucrarea lansata astazi: ‘Ne interesam si ne ingrijim de soarta semenilor nostri, a fratilor nostri care au strabatut o perioada deosebit de grea in cei aproape 50 de ani de prigoana si dictatura atee. In valtoarea acelor vremuri, ca si altadata pe vremea martirilor crestini, foarte multi slujitori ai Sfintelor Altare, ierarhi ai Bisericii, ai tuturor Bisericilor, credinciosi, profesori au suferit nu numai prigoane, ci si asperitatile temnitelor unde au murit, dar si in alte imprejurari necunoscute’.

In final, PF Parinte Patriarh Teoctist a multumit tuturor celor care au contribuit la realizarea cartii, subliniind si necesitatea continuarii unor asemenea proiecte cu caracter ecumenic: ‘Tin sa multumesc din toata inima domnului profesor care a staruit si ne-a anuntat importanta acestei lucrari, impreuna cu oaspetii pe care ii avem aici. Avem un limbaj comun, avem o rugaciune comuna, incat se poate observa cat de minunata este credinta crestina atunci cand ea este cunoscuta si traita dupa cerintele Mantuitorului Iisus Hristos. Toti acestia din pomelnic sunt fratii lui Hristos. De aceea, lucrarea noastra este o ofranda bineplacuta lui Dumnezeu, o ofranda de multumire acum cand noi il insotim pe Domnul Hristos in Saptamana aceasta a Deniilor, iar noi trebuie sa continuam lucrarea, sa multumim celor care au lucrat din partea Bisericii Ortodoxe Romane, episcopilor din toate eparhiile, precum si din partea celorlalte Biserici surori din Romania’.

Detalii despre participantii prezenti la lansarea de astazi a cartii ‘Martiri pentru Hristos din Romania, in perioada regimului comunist’ am aflat de la parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘Au participat PF Parinte Patriarh Teoctist, membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Ioan Robu al Diecezei Romano-Catolice de Bucuresti, precum si delegati ai Bisericii Greco-Catolice si Evanghelice din Romania, ca si ai Fundatiei ‘Sf. Gerhard’ din Germania, fundatie care a sprijinit realizarea acestui volum. Au mai fost prezenti istorici, cercetatori, precum si un important numar de jurnalisti interesati de subiectul acestei lucrari. Toti cei care au luat cuvantul cu prilejul acestei lansari, si anume IPS Arhiepiscop si Mitropolit Ioan Robu, PS Ciprian Campineanul, ca si din partea Fundatiei ‘Sf. Gerhard’, au subliniat necesitatea acestei lucrari, caracterul ecumenic al acesteia, precum si colaborarea foarte buna dintre cultele crestine din Romania care s-au implicat in realizarea acestui demers’.

Comentarii Facebook


Știri recente