A fost lansată monografia ‘Istoria Eparhiei Râmnicului’ a Preasfințitului Părinte Gherasim

Ieri, 23 iulie 2009, începând cu ora 17:00, în Sala de conferințe a Complexului cultural-religios ‘Sfântul Antim Ivireanu’ din Rm. Vâlcea, a avut loc lansarea cărții „Istoria Eparhiei Râmnicului” a Preasfințitului Părinte Gherasim Cristea, Episcopul Râmnicului, apărută la Editura Conphys din Râmnicu Vâlcea. La evenimentul au participat: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Alba Iuliei, academicieni, reprezentanți ai autorităților locale, oameni de cultură, preoți și credincioși, călugări și maici de la mânăstirile din Eparhia Râmnicului.

Cu acest prilej au luat cuvântul: Preasfințitul Părinte Gherasim, autorul cărții, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, domnii academicieni: Răzvan Theodorescu, Constantin Bălăceanu-Stolnici, Dorel Zugrăvescu și pr. Mircea Păcurariu, scriitorul Dinu Săraru, prof. univ. dr. Alexandru Popescu-Mihăești, conf. univ. dr. Remus Grigorescu, Prefectul Județului Vâlcea și domnul ing. Mircia Gutău, Primarul Râmnicului. Moderatorul întâlnirii a fost părintele conf. univ. dr. Ilie Ivan.

În încheierea manifestării Preasfințitul Părinte Gherasim a oferit distinșilor invitați și participanților la lansarea monografiei închinate Eparhiei Râmnicului câte un volum cu semnătura Preasfinției Sale.

În cuvântul de deschidere al monografiei, Preasfințitul Părinte Gherasim, arată importanța și necesitatea apariției unei astfel de cărți, la mai bine de o jumătate de secol de la întemeierea acestei binecuvântate Eparhii : „Cunoscând importanța eparhiei noastre și contribuția ei la păstrarea credinței ortodoxe și la dezvoltarea spiritualității românești, unele personalități ale istoriografiei naționale …și-au adus partea de contribuție la întocmirea unei istorii a Eparhiei Râmnicului. Mare parte din aceste documente au fost publicate în revista „Mitropolia Olteniei”, au fost cuprinse în lucrări mai vaste, …ori au rămas în manuscris. Între timp, și în Eparhia Râmnicului au avut loc mari transformări, cerute de prefacerile care s-au petrecut la nivel național. Am considerat astfel că și istoricul Eparhiei Râmnicului trebuie să fie adus în prezent. Socotim ca o datorie creștinească strângerea acestor documente, o parte din ele aflate în manuscris, spre alcătuirea unei istorii actualizate a Eparhiei Râmnicului.”

Sursa: episcopia-ramnicului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente