A fost lansat volumul „Enciclopedia Ortodoxiei Românești”

În deschiderea lucrărilor Adunării Naționale Bisericești a Bisericii Ortodoxe Române desfășurate astăzi, 9 februarie, începând cu ora 10,00, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei, a avut loc un moment aniversar dedicat celor 85 de ani de la înființarea Patriarhiei Române. După prezentarea filmului documentar „Un dar pentru eternitate”, a fost lansat volumul „Enciclopedia Ortodoxiei Românești”. Lucrarea a fost prezentată plenului Adunării Naționale Bisericești de către preotul profesor academician Mircea Păcurariu, coordonator al comisiei de elaborare a „Enciclopediei Ortodoxiei Românești”: „Am lucrat cu mult entuziasm, conștient că vom pune în mâna tuturor iubitorilor trecutului Bisericii noastre un instrument de lucru și de informare rapidă în diverse probleme care privesc Biserica noastră în trecut și în prezent. De aceea, în Enciclopedia care v-o prezentăm astăzi, am tratat teme dintre cele mai variate. Este vorba de Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, de Sfinți daco – romani și români, de mari duhovnici din mănăstirile noastre din trecut și chiar de astăzi, de profesori de teologie, de copiști de manuscrise slave și românești, de meșteri tipografi, de preoți cu preocupări teologice, literare, arheologice, folclorice, sau de alt gen. Este vorba și de alte personalități ale vieții bisericești, fie domnitori ctitori de locașuri sfinte, fie oameni de cultură care s-au implicat prin activitatea lor în viața Bisericii. Ne-am străduit să dăm o lucrare cât mai cuprinzătoare din toate ramurile culturi teologice românești”, a declarat părintele profesor academician Mircea Păcurariu.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanța acestei Enciclopedii: „În primul rând, această Enciclopedie este un instrument de lucru pentru Centrul de Presă BASILICA, al Patriarhiei Române, dar și pentru alte persoane care lucrează ca reporteri în diferite eparhii. Avem date precise, concentrate și expuse sistematic, încât un reporter găsește în foarte scurt timp ceea ce este esențial privitor la o personalitate, privitor la un monument istoric dar și la unele aspecte legate de specificul Ortodoxiei românești”, ne informează TRINITAS TV.

Volumul, publicat în condiții grafice excelente la Editura Institutului Bibilc și de Misiune Ortodoxă, din inițiativa și cu binecuvântarea Patriarhului României, este deschis de „Cuvântul înainte” al Prefericirii Sale: „Elaborarea și publicarea unei Enciclopedii a Ortodoxiei Românești, menită să cuprindă datele fundamentale ale istoriei și vieții Bisericii Ortodoxe Române, reprezintă o necesitate de ordin pastoral, misionar și mediatic. Fără a avea un precedent în spațiul bibliografic teologic de la noi, o Enciclopedie a Ortodoxiei Românești își avea o veche justificare și se impunea din ce în ce mai mult în zona încă deficitară a instrumentelor de studiu istorico-teologic, cultural-educațional și jurnalistic”.

Comentarii Facebook


Știri recente