A fost intronizat primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei

La Biserica ‘Sfantul Anastasie’ din localitatea italiana Lucca a fost oficiata astazi Sfanta Liturghie arhiereasca si ceremonia de intronizare a primului episcop ortodox roman in Italia, in persoana PS Siluan Span. Din soborul de ierarhi prezenti la eveniment au facut parte: IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului; IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale; IPS Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europei Centrale si de Nord; IPS Nathanail, arhiepiscop de Detroit si al Episcopiei Ortodoxe Romane din America; PS Siluan, episcop ales al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei; PS Macarie, episcop ales al Episcopiei Ortoodxe Romane a Europei de Nord; PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal; PS Marc Nemteanul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale; PS Ioan Casian de Vicina, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, IPS Laurentiu s-a referit la semnificatiile si importanta slujbei Sfintei Liturghii in Biserica Ortodoxa: ‘Sfanta Liturghie este slujba slujbelor, este lucrarea dumnezeiasca prin care Hristos primeste ofranda noastra si o ofera Tatalui, primeste dragostea noastra, rugaciunile noastre si neputintele noastre pe care le pune pe masa Sfantului Altar cel mai presus de ceruri. De aceea, prima parte a liturghiei este fundamentata pe un text biblic. Apostolul si Evanghelia sunt doua fragmente luate din descoperirea lui Dumnezeu care temeiniceste toata lucrarea sfintitoare pe care o savarsim noi in cadrul Sfintei Liturghii. De aceea, trebuie sa luam aminte la textul inspirat care ni se transmite la fiecare liturghie din fiecare duminica si din fiecare sarbatoare, pentru ca altfel lucrarea sacramentala si efectele ei nu sunt depline si nu pot fi intelese daca nu intelegem textul inspirat care le fundamenteaza’.

IPS Mitropolit Laurentiu a evidentiat apoi principalele invataturi care se desprind din pericopa evanghelica de astazi: ‘Participand la Sfanta Liturghie din tot sufletul, aducand cu noi fiecare in parte grijile noastre, rugaciunile noastre, dar mai intai dragostea si multumirea pe care suntem datori sa le transmitem lui Dumnezeu, sa fim incredintati ca avem o Mijlocitoare care se roaga pentru noi, dar care ne ofera si modelul desavarsit de Mama si de Femeie. De asemenea, sa fim incredintati ca tinand aproape de Biserica, de izvorul acesta de unde noi putem sa ne hranim din Izvorul nesecat de apa cea vie, care este Hristos, indiferent cat ar fi de mari greutatile noastre, indiferent cat de greu ar fi de purtat dorul fata de casa, avem un ajutor, avem o sursa, avem o sansa, sansa aceasta a impartasirii din ceea ce Hristos ne ofera in Biserica Sa cea sfanta’.

Dupa oficierea slujbei Sfintei Liturghii a urmat ceremonia de intronizare a PS Siluan in demnitatea de episcop al romanilor ortodocsi din Italia. In acest sens, s-a dat citire gramatei mitropolitane de intronizare emisa de IPS Mitropolit Iosif, gramata care a fost citita de catre pr. Traian Valdman, cel mai vechi preot ortodox roman din Italia. Dupa citirea gramatei, IPS Mitropolit Iosif a inmanat PS Siluan mantia arhiereasca si carja de pastorire a credinciosilor. Dupa aceea, s-a dat citire mesajului PF Parinte Patriarh Daniel de catre PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, si tot din partea PF Parinte Patriarh Daniel a fost oferit un engolpion, o cruce pectorala si o cruce de binecuvantare a credinciosilor pentru PS Siluan. A urmat apoi citirea mesajelor arhiepiscopului romano-catolic de Lucca, presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si premierului roman Calin Popescu Tariceanu. In continuare, a urmat cuvantul IPS Mitropolit Iosif care a adresat PS Siluan multumiri pentru slujirea fructuoasa de pana acum, l-a incurajat in noua misiune incredintata si i-a aratat principalele obiective pe care trebuie sa le aiba in vedere. La final, PS Siluan a aratat in cateva cuvinte activitatea care urmeaza sa o desfasoare ca episcop in Italia, care sunt greutatile, dar si perspectivele pozitive.

Comentarii Facebook


Știri recente