A fost inaugurată Casa Memorială „Dumitru Stăniloae”

Ieri, 21 august 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la inaugurarea Casei Memoriale „Dumitru Stăniloae” din Vlădeni, jud. Brașov. La acest moment festiv au mai participat și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Macarie, Episcopul românilor ortodocși din Europa de Nord, și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Evenimentul s-a desfășurat în localitatea natală a teologului român, în prezența unui număr impresionant de credincioși.

În deschidere, a fost oficiată o slujbă de binecuvântare, iar mai apoi, s-a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele Dumitru Stăniloae. Apoi, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a rostit un cuvânt în care a subliniat că această lucrare „ne ajută să păstrăm vie în memoria noastră imaginea locului unde s-a născut și a viețuit părintele profesor. Este o mare binecuvântare pentru noi ca de acum înainte să venim în această casă, ca pelerini, la un loc binecuvântat, la un loc în care munca și rugăciunea s-au împletit, în care omenia și ospitalitatea, hărnicia și dărnicia s-au armonizat, iar mai presus de toate, credința puternică și cultura sufletului românesc. Această casă memorială sau comemorativă este mărturia locului pe unde a călcat, unde a lucrat și unde a primit părintele Stăniloae o mulțime de oameni și a sfătuit ca preot, ca profesor la Facultatea de Teologie din Sibiu, apoi din București”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Cu acest prilej, Întâistătătorul Bisericii noastre a dăruit Casei Memoriale icoana Sfântul Vasile cel Mare, un tablou cu părintele Dumitru Stăniloae și primele trei volume ale Filocaliei, apărute într-o nouă ediție la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă. În cadrul acestui moment evocator al părintelui profesor, a luat cuvântul și primarul comunei Dâmbovița, care i-a oferit Patriarhului Daniel titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei.

Mitropolitul Laurențiu a mulțumit Preafericirii Sale pentru vizita canonică în Mitropolia Ardealului și celor care s-au implicat în restaurarea Casei Memoriale „Dumitru Stăniloae”. „Am trăit acum câteva clipe rupte din Sfânta Liturghie, pentru că, de fapt, a fost o liturghie, o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darurile pe care le-a revărsat asupra Bisericii noastre și asupra Ortodoxiei prin părintele Dumitru Stăniloae. Cei care l-au cunoscut sunt mândri că au fost contemporani cu un astfel de teolog, iar cei care citesc astăzi din lucrările atât de încărcate de teologie sunt, într-adevăr, încântați că ajung la surse, la izvoare prin intermediul părintelui Stăniloae. Cine intră aici poate simți ceea ce simte un teolog când citește un studiu, un cuvânt de la părintele Stăniloae. Mulțumim tuturor, mulțumim domnului primar pentru implicarea directă, Consiliului Județean, Protopopiatului Brașov și Protopopiatului Bran Zărnești. Toți preoții noștri sunt mândri și au fost vrednici prin contribuția lor avută la restaurarea acestei case, care a devenit un monument”, a spus Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului.

După aceea, Preafericitul Părinte Daniel împreună cu toți ierarhii prezenți la eveniment au plecat spre Brașov. La Biserica „Sf. Nicolae” – Șchei s-a săvârșit slujba de Te Deum, iar Preafericirea Sa a vizitat în Șcheii Brașovului prima Școală românească.

Mâine, 23 august 2009, în Episcopia Covasnei și Harghitei va fi sărbătorită împlinirea a 15 ani de la înființare. În această zi, Preasfințitul Episcop Ioan Selejan va primi rangul de Arhiepiscop onorific „ad personam”. Cu acest prilej, începând cu ora 9:00, la Catedrala episcopală din Miercurea Ciuc, Patriarhul României, care efectuează în aceste zile o vizită canonică în Mitropolia Ardealului, va săvârși Sfânta Liturghie, împreună cu alți arhierei. Reamintim că, în ședința din 18-19 iunie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a acordat Episcopului Covasnei și Harghitei rangul de Arhiepiscop onorific pentru activitate ierarhică pilduitoare și slujire chiriahală deosebită a Bisericii.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente