A fost inaugurat noul sediu al Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia

La Alba Iulia, cu ocazia Zilei Naționale, a avut loc inaugurarea noului sediu al Seminarului Teologic Liceal Ortodox, în prezența Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a Înalt Preasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și a Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficialităților centrale, județene și locale, între care ministrul educației, cercetării, tineretului și sportului, Ecaterina Andronescu, directorul Serviciului de Informații Externe, Teodor Meleșcanu, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Nicolae Popa, prefectul Flaviu Cozuc, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, primarul Mircea Hava, inspectorul școlar general, Gheorghe Sandea, directorul seminarului, pr. Nicolae Topârcean, reprezentanți ai firmelor care au executat lucrarea, inspectori școlari, directori ai unităților școlare din municipiul Alba Iulia, absolvenți din cele 21 de generații, cadre didactice și cei aproape 300 de elevi ai seminarului.

Cei trei ierarhi au oficiat o slujbă de binecuvântare, apoi a fost inaugurată cea mai nouă și mai modernă clădire a unui seminar teologic din România. IPS Arhiepiscop Irineu și-a manifestat bucuria de a fi prezent la inaugurarea clădirii seminarului. „Dezideratul nostru, al celor care locuim în Alba Iulia, este acela de a merge pe urmele vrednicilor noștri înaintași, care îngemănau armonios și simfonic dragostea de carte cu cea de neam, deci, cultura și patriotismul. Responsabilitatea noastră este să veghem asupra calității educației, bine știind că tinerețea este timpul în care se învață înțelepciunea, vremea pentru a o practica fiind bătrânețea. Dacă noi ne ancorăm viața și munca în Dumnezeul cel Viu, atunci nu vom duce lipsă de nimic”, a spus IPS Irineu, după cum informează „Ziarul Lumina”.

În 2009, s-a pus piatra de temelie a capelei din noul campus, iar în 2011, în septembrie, au început lucrările de construcție a clădirii, inaugurată după un an. Costurile proiectului se ridică la peste 3 milioane de euro, bani obținuți de la Banca Europeană de Investiții, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Guvernul României. Clădirea cuprinde 12 săli de clasă, patru laboratoare și o bibliotecă modernă. În curs de finalizare sunt capela cu hramul „Sfântul Simion Ștefan”, școala primară, sala de festivități, cantina, terenul și sala de sport.

Comentarii Facebook


Știri recente