A fost hirotonit primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande

Hirotonia intru arhiereu a parintelui arhimandrit dr. Mihail Filimon, primul episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande, a avut loc astazi, de sarbatoarea Intrarii Mantuitorului in Ierusalim (Floriile), in Catedrala patriarhala din Bucuresti. Slujba hirotoniei a fost oficiata de catre IPS Nifon, arhiepiscopul si mitropolitul Targovistei si exarh patriarhal, cel care a oferit noului episcop insemnele arhieresti: ‘Primeste toiagul acesta ca sa pastoresti turma lui Hristos cea incredintata tie, si celor ascultatori sa le fie de la tine toiag de reazem si intarire, iar pentru cei neascultatori si nestatornici sa il intrebuintezi pe el ca toiag de desteptare si toaig de certare’.

Dupa ce Preasfintitul Mihail a primit insemnele arhieresti, Bogdan Tataru Cazaban a adresat un mesaj din partea presedintelui Romaniei, Traian Basescu: ‘Doresc sa va adresez sincerele mele felicitari si urari de slujire in demnitatea pe care v-a conferit-o Biserica Ortodoxa Romana. Cu prilejul intronizarii PS Voastre, imi exprim increderea in contributia Bisericii Ortodoxe Romane la binele public si la dezvoltarea societatii romanesti. Sunt convins ca activitatea pe care o veti desfasura in calitatea de episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande va asigura asistenta spirituala si va conferi intregul sprijin pentru consolidarea si implinirea aspiratiilor comunitatii romanilor ortodocsi din eparhia PS Voastre’.

Din partea primului ministru Calin Popescu Tariceanu, mesajul a fost citit de catre Adrian Lemeni, consilier personal al primului ministru: ‘Este o bucurie sa salutam un eveniment semnificativ pentru viata credinciosilor ortodocsi romani din Australia si Noua Zeelanda. Biserica este un reper spiritual important cu un rol considerabil in promovarea patrimoniului spiritual si cultural al unui popor, iar comunitatile romanesti din afara granitelor tarii au nevoie de astfel de repere si de sprijin reprezentate de Biserica. Comuniunea prin Biserica este cea care face ca granitele sa dispara. Ne exprimam speranta ca PS Voastra veti fi indrumatorul celor aflati departe de tara si familie si ca le veti oferi alinarea de care au nevoie’.

La finalul slujbei Sfintei Liturghii, noul ierarh, Preasfintitul Mihail Filimon, episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Australiei si Noii Zeelande a adresat un cuvant de invatatura: ‘Cu supunere si recunostinta, cu smerenie si cu bucurie implinesc voia lui Dumnezeu. Este si voia exprimata de majoritatea covarsitoare a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in urma propunerii clerului si reprezentantilor credinciosilor din Episcopia Ortodoxa Romana a Australiei si Noii Zeelande, care imi incredinteaza ascultarea de a fi la inaltimea asteptarilor si sperantelor lor. Sunt constient ca trebuie deschise multe drumuri, sa fie dinamizata activitatea pastoral-misionara prin propovaduirea Cuvantului, prin transmiterea invataturii de credinta crestin-ortodoxa si este necesar sa lucram impreuna pentru pastrarea unitatii romanilor de pe acest continent’.

Comentarii Facebook


Știri recente