A fost descoperit documentul ce atesta faptul ca Onufrie de la Sihastria Voronei se bucura de o cinstire deosebita, inca din timpul vietii

Un document de mare valoare, cu informatii despre Cuviosul Onufrie, recent trecut in randul sfintilor de catre Biserica Ortodoxa Romana, a fost descoperit de catre publicistul Mircea Motrici. Documentul reprezinta, de fapt, un manuscris cu insemnari din secolul al XIX-lea, insemnari ce atesta faptul ca Sf. Onufrie de la Sihastria Voronei, judetul Botasani, se bucura de cinstire din partea credinciosilor din acele timpuri la fel ca si Sf. Paisie Velicicovschi si Sf. Vasile de la Poiana Marului canonizati, la randul lor, de catre Biserica Ortodoxa Romana. Documentul a fost descoperit de catre publicistul Mircea Motrici in urma cercetarilor efectuate pentru completarea unor lucrari legate de viata si opera Arhimandritului Dionisie Udisteanu, fost staret la manastirile Cernica si Secu, profesor la Seminariile de la Cernica, Galati si Bucuresti.

Manuscrisul a fost gasit prin mijlocirea lui Gheorghe Fecioru la familia celui ce a fost ieroschimonahul Sava Iftodie (nepot al parintelui Udisteanu), staret la Sihastria Voronei in anul 1959, cand sfantul locas s-a inchis, urmare a decretului 410. Manuscrisul slavon, datat 1843, cu insemnari din anii 1846, 1858 si 1860 cuprinde 16 pagini si atesta faptul ca Sf. Onufrie de la Sihastria Voronei se bucura de cinstire din partea credinciosilor din acele timpuri la fel ca si Paisie Velicicovschi si Vasile de la Poiana Marului canonizati, la randul lor, de catre Biserica Ortodoxa Romana.

Documentul descoperit poarta numarul 1792 / 1843 si este semnat de catre Episcopul Kesarie Sinadon, locotenent de mitropolit, la data de 1858, septembrie 11, cu prilejul tinerii unui cuvant de invatatura, cuvant de indemn la ajutorarea zidirii Bisericii ‘Buna Vestire’, de la Sihastria Voronei. Semnatura ierarhului este intarita de catre Iosif Arhimandritul, staretul Manastirii Vorona. Cuviosul Onufrie a fost schimonah la Sihastria Voronei, fiind imbracat in schima cea mare pe data de 9 martie 1774, la Manastirea Dragomirna, de catre staretul Paisie Velicicovschi. Cu ocazia proclamarii canonizarii Sf. Onufrie, sarbatoare ce va avea loc la Vorona si la Sihastria Voronei, judetul Botosani, in zilele de 8 si 9 septembrie a.c., manuscrisul se va reintoarce acasa. Mircea Motrici, in numele familiei ieroschimonahului Sava Iftodie, va dona acest important document.

Comentarii Facebook


Știri recente