A fost comemorat compozitorul Vasile Spatarelu

Compozitorul Vasile Spatarelu a fost comemorat astazi la capela Universitatii de Arte ‘George Enescu’ din Iasi cu prilejul implinirii unui an de la trecerea sa la Domnul. Momentul comemorativ a debutat cu o slujba de pomenire, dupa care a avut loc lansarea cartii ‘Jertfa laudei – Liturghia psaltica pe glasul III – adaptare pentru cor la doua si trei voci’, carte scrisa de catre Vasile Spatarelu si de pr. conf. dr. Florin Bucescu si aparuta la Editura Trinitas. Manifestarea s-a incheiat cu un concert din creatiile maestrului Vasile Spatarelu. Prezent la acest eveniment, parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si profesor atasat la Universitatea de Arte ‘George Enescu’, a subliniat semnificatiile momentului comemorativ dedicat compozitorului Vasile Spatarelu: ‘Am unit rugaciunea si cantarea in traditia noastra ortodoxa tocmai pentru ca impreuna sa inaltam catre Dumnezeu jertfa de lauda si, in acelasi timp, sa rugam pe Hristos Domnul ca sa aduca pace si odihna vesnica asupra celui care a ramas in sufletele noastre viu, prin arta sa, prin compozitiile sale, prin ceea ce a insemnat ca profesor al Universitatii de Arte, prin ceea ce a insemnat in cultura si in muzica romaneasca’.

De asemenea, parintele consilier Nicolae Dascalu a subliniat importanta cartii ‘Jertfa laudei – Liturghia psaltica pe glasul III’, care a fost lansata astazi: ‘Ma bucur ca sunt prezent aici, atat in calitate de preot slujitor, dar si ca reprezentant al editurii mitropolitane Trinitas, care, printr-o colaborare de mai multi ani, au lucrat mai mult cei doi autori la aceasta liturghie, glasul III si la adaptarea corala pentru doua si trei voci. Este de fapt o marturie a legaturii noastre intre Biserica si Universitate, o legatura care este din ce in ce mai puternica si consider ca publicarea acestei carti este o marturie in plus ca fiecare dintre noi ne regasim impreuna in casa lui Dumnezeu la cantarea liturgica. Este un volum aparut foarte recent, cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei, si care autorii au dorit ca sa fie un omagiu adus Intaistatatorului Bisericii din Moldova, tocmai prin faptul acesta ca a incurajat cantarea liturgica, a incurajat pe tineri ca sa formeze grupuri corale, grupuri psaltice, prin care sa aduca lauda lui Dumnezeu’.

Dintre personalitatile prezente la acest eveniment amintim si pe prof. univ. dr Viorel Munteanu, rectorul Universitatii de Arte, dirijorul corului ‘Gavriil Musicescu’ al Filarmonicii ‘Moldova’ din Iasi, Doru Morariu, si parintele conf. dr. Florin Bucescu.

Comentarii Facebook


Știri recente