A doua zi de Crăciun la Catedrala Patriarhală

În a doua zi de Crăciun sute de credincioși au fost prezenți la Catedrala Patriarhală din București. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea Pericopei Evanghelice rânduită la această mare sărbătoare Preasfinția Sa a dat citire, din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Pastoralei la Nașterea Domnului 2012 a Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, intitulată Pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala Nicolae Lungu a Catedralei Patriarhale.

Calendarul Bisericii Ortodoxe consemnează la 26 decembrie Soborul Maicii Domnului. În cuvântul de învățătură ținut la Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Ciprian Câmpineanul le-a explicat credincioșilor înțelesurile acestei sărbători.

„De ce Biserica a rânduit această sărbătoare în cinstea Maicii Domnului? Pentru că fără consimțământul Maicii Domnului, a Sfintei Fecioare Maria nu s-ar fi putut petrece Întruparea sau Înomenirea Fiului lui Dumnezeu. Iată cum Fiul lui Dumnezeu Cel Care S-a născut din veci, fără de început, din Dumnezeu-Tatăl și fără de mamă S-a născut în timp la plinirea vremii din mamă fără de tată de această dată după omenitate. Și în aceasta constă Taina Crăciunului, a Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos că Sfânta Fecioară Maria a devenit Născătoare de Dumnezeu, ea fiind singura din neamul omenesc care I-a oferit în mod liber trupul ei curat, feciorelnic lui Dumnezeu ca Dumnezeu Să Se sălășluiască în pântecele ei și apoi să ia fire omenească și pentru aceasta Biserica de pretutindeni, nu numai soborul sau cetele îngerilor, ci și noi, credincioșii în sobor, în adunare, slujitori ai Sfântului Altar, credincioși o lăudăm și o preacinstim pe Sfânta Fecioară Maria mulțumindu-i cu recunoștință pentru acest dar pe care l-a făcut împreună cu Dumnezeu Tatăl umanității, adică pe Fiul lui Dumnezeu Întrupat, Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus Preasfinția Sa, după cum informează TRINITAS TV.

Tot pe 26 decembrie, Biserica noastră îl pomenește pe Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana. Sfântul a trăit în a doua jumătate a secolului al XIV-lea.

„Știm că s-a născut în Serbia de astăzi într-o localitate numită Prilep, a viețuit la Muntele Athos la Mănăstirea Hilandar, o mănăstire sârbească unde a ajuns și stareț după care a revenit în Serbia și de acolo a trecut pe pământul românesc și a întemeiat faimoasele mănăstiri Vodița și Tismana. Și avem mărturii scrise despre el încă de la anul 1372 și el a reorganizat monahismul românesc imprimându-i modul de viețuire monahală atonită și este cinstit de întreaga noastră Biserică ca un părinte al reorganizării vieții monahale pe pământul românesc. Dumnezeu pentru viața lui curată petrecută în smerenie, în rugăciune permanentă l-a învrednicit ca încă din viață să săvârșească minuni pentru ca apoi să treacă la cele veșnice în anul 1406 în ziua de 26 decembrie, zi în care noi îl cinstim și astăzi. La mănăstirea Tismana cei care ați fost ca și pelerini ați avut posibilitatea să vă închinați și Sfintelor Sale Moaște. Doar un deget din trupul său se păstrează în Sfânta Biserica și, de asemenea, câteva odoare și câteva obiecte bisericești pe care le-a purtat”, a mai explicat Preasfințitul Părinte Episcop-vicar.

La final, Corala Catedralei Patriarhale a susținut un concert de colinde.

Comentarii Facebook


Știri recente