A doua zi a vizitei canonice în Arhiepiscopia Râmnicului a Patriarhului României

Cea de-a doua zi a vizitei canonice a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în Arhiepiscopia Râmnicului a debutat ieri, 13 noiembrie, cu sfințirea Centrului cultural-pastoral „Sfântul Ierarh Calinic”. Vizita canonică a continuat cu vizitarea Mănăstirii Bistrița Olteană – vatră de cultură și tradiție românească, informează Radio TRINITAS.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a închinat la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul și a felicitat obștea mănăstirii pentru lucrarea vrednică și rodnică pe care o desfășoară.

„Vă felicităm pentru activitățile pe care le desfășurați și mai ales pentru icoanele frumoase pe care le pictați. Avem aici o școală de pictură, autentică ortodoxă, de tradiție bizantină, mai ales paleologă și aceasta ne îndeamnă ca să vă încurajăm. […] Noi vă felicităm, vă dorim sănătate, bucurie și ca semn de prețuire pentru această mănăstire, dorim să oferim un volum recent despre ‘Autocefalie. Libertate și Demnitate’, câteva cărți despre Crezul Ortodox, despre Cuviosul Dionisie Exiguul, Părintele erei creștine, iar pentru cei ce sunt prezenți aici avem iconițe cu Chipul Sfintei Treimi”, a spus Preafericirea Sa.

La final, obștea mănăstirii a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu Chipul Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Pelerinajul a continuat, apoi, la Mănăstirea Arnota unde Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost așteptat de obștea mănăstirii și numeroși credincioși. În cuvântul adresat celor prezenți, Preafericirea Sa a evocat personalitatea Domnitorului Matei Basarab, al cărui mormânt se află la Mănăstirea Arnota și a evidențiat importanța pictării sfinților în Biserică.

„Ne bucurăm că am ajuns la Mănăstirea Arnota unde se află mormântul marelui voievod Matei Basarab, Domnitorul Țării Românești, trecut la cele veșnice în anul 1654, după 23 de ani de domnie. A fost un mare ctitor de lăcașuri sfinte și un om de cultură. […] Vedem că aici sunt multe icoane, pentru că sunt și mulți sfinți. […] Mulțimea sfinților într-o biserică arată intensitatea comuniunii sfinților. Mulțimile de sfinți cheamă mulțimile de credincioși în rugăciune. Fiecare sfânt este un învățător pentru noi prin viața sa și de la fiecare sfânt învățăm ceva complementar cu viața altui sfânt. Desigur, în modul cel mai important fiecare sfânt este un rugător împreună cu noi și pentru noi. Deci, când vedem mulți sfinți în rugăciune ne îndemnăm și noi la rugăciune”, a spus Patriarhul României.

Mănăstirea de maici Arnota, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost ridicată de domnitorul Matei Basarab, între anii 1633-1634.

Comentarii Facebook


Știri recente