A doua zi a vizitei canonice a Patriarhului României în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a continuat astăzi, 17 aprilie, vizita canonică în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei. Preafericirea Sa a vizitat Catedrala Arhiepiscopală Ortodoxă Greacă din Madrid, s-a întâlnit cu Înaltpreasfințitul Părinte Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei și Portugaliei și a participat la o slujbă de Te-Deum.

Mai multe informații cu privire la acest eveniment a oferit din Madrid, reporterul Radio TRINITAS, Aurel Moisiuc: „Cea de-a doua zi a vizitei canonice în Episcopia Spaniei și Portugaliei a început astăzi, 17 aprilie, cu vizitarea Catedralei Ortodoxe grecești din Madrid. Aici, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost întâmpinat de către Înaltpreasfintitul Părinte Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei și Portugaliei din cadrul Patriarhiei Ecumenice. A fost săvârșită o slujbă de Te-Deum, după care a avut loc o întrevedere a celor două delegații care au discutat proiecte comune de colaborare pentru misiunea ortodoxă pe care o desfășoară în Regatul Spaniei”.

Cu prilejul acestui moment, Patriarhul României a mulțumit Înaltpreasfintitului Părinte Policarp, Arhiepiscopul Ortodox Grec al Spaniei și Portugaliei pentru primirea fraternă din catedrala ortodoxă greacă din Madrid și a transmis Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I al Constantinopolului, mulțumiri și expresia dragostei frățești față de Sanctitatea Sa.

De asemenea, Preafericirea Sa a spus: „Este o bucurie pentru noi să ne aflăm aici, astăzi, deoarece arătăm comuniunea noastră ortodoxă în rugăciune. Noi am venit în vizită pastorală în Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei și Portugaliei, dar am venit în pelerinaj la Mitropolia Ortodoxă Greacă din Madrid. Prin aceasta dorim să arătăm dragoste frățească și respect pentru celelalte comunități ortodoxe de aici, pentru că dincolo de aspectele economice care au determinat mulțimea migranților ortodocși aici, în Occident, noi facem și o lectură spirituală, mistică, a acestor evenimente economice și politice. În primul rând suntem chemați de Dumnezeu să mărturisim credința ortodoxă și în afara granițelor propriilor noastre țări autocefale ortodoxe „.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre diaspora ortodoxă: „La început diaspora pare o problemă pentru Bisericile mame, în înțelesul că trebuie să aibă mai multă grijă pentru credincioșii plecați departe, trebuie să le trimită preoți, trebuie să organizeze parohii și eparhii. Dar, în a doua etapă, diaspora ortodoxă este o mare șansă și binecuvântare pentru că învățăm din cooperarea noastră interortodoxă și interconfesională cu alte biserici. Este o experiență nouă aceea de a nu mai fi majoritar, ci minoritar. Atunci când suntem minoritari ne punem mai mult speranța în Dumnezeu și în ajutorul fraților noștri ortodocși, și de alte confesiuni.”

La final, Patriarhul României, a oferit ca semn de mulțumire și prețuire Înaltpreasfintitului Părinte Policarp o cruce de binecuvântare.

Tot astăzi, delegația Patriarhiei Române a vizitat parohiile românești „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Alcala de Henares, Sfântul Ierarh Nectarie din Coslada și Sfântul Apostol Andrei din Arganda del Rey, unde au fost prezente și oficialități locale.

La Parohia „Sfântul Mucenic Gheorghe”, din Alcala de Henares, sfintele slujbe sunt oficiate, până la zidirea unui locaș de cult ortodox, într-o capelă pusă la dispoziție de episcopia Catolică din Alcala de Henares. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a fost întâmpinat și aici de sute de credincioși. Patriarhul României a numit această întâlnire drept un eveniment sfânt și binecuvântat pentru clerul și credincioșii parohiei și i-a îndemnat pe credincioși să nu își piardă credința strămoșească și identitatea națională, subliniind importanța familiei creștine: „Deodată cu zidirea bisericii materiale, din zid, să zidiți în sufletele dumneavoastră biserica spirituală ca expresie a credinței, a jertfelniciei și comuniunii cu Dumnezeu și cu oamenii. Formați aici, în această comunitate românească, o mare familie ortodoxă. Suntem conștienți de greutățile și problemele pe care le întâmpinați, de aceea, pentru a nu vă pierde credința strămoșească, identitatea națională și tradițiile sfinte, vă îndemnăm să cultivați aceste valori în familiile dumneavoastră, întrucât familia este coroana creației și locul sau mediul în care omul începe să înțeleagă Taina iubirii și binecuvântării părintești a lui Dumnezeu”.

Mâine, 18 aprilie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va pune piatra de temelie pentru viitoarea Catedrală episcopală Ortodoxă Română din Madrid.

Comentarii Facebook


Știri recente