A doua zi a Simpozionului științific internațional în Arhiepiscopia Dunării de Jos

În cea de-a doua zi a Simpozionului științific internațional „2013 – Anul jubiliar al Sfinților Împărați Constantin și Elena și anul omagial Dumitru Stăniloae”, joi, 16 mai 2013, organizat la Galați, a avut loc și Conferința semestrială de primăvară a preoților din Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În Catedrala Arhiepiscopală din Galați, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, în prezența ÎPS Arhiepiscop Casian, a invitaților clerici și mireni de la instituții de învățământ din țară și din străinătate și a preoților din eparhie. A fost săvârșită apoi o slujbă de pomenire a fericitului întru amintire episcop Melchisedec Ștefănescu, la împlinirea a 121 de ani de la mutarea sa la Domnul.

Secțiunea a III-a a simpozionului s-a desfășurat în sala Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați, cu participarea preoților din Arhiepiscopia Dunării de Jos. Pr. prof. dr. Nicolae Necula, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a vorbit despre „Evoluția cultului Bisericii creștine în epoca Sfântului Împărat Constantin cel Mare”. De la aceeași facultate, pr. prof. dr. Adrian Gabor a prezentat „Ctitoriile Sfântului Împărat Constantin cel Mare”. Dr. Florin Marinescu, cercetător la Institutul de Studii Neoelenice din Atena, a prezentat diferite „Biserici din România cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Pr. lect. dr. Lucian Farcașiu, de la Facultatea de Teologie „Ilarion Felea” din Arad, a vorbit despre „Contribuția Sfinților Împărați Constantin și Elena la dezvoltarea cultului creștin și a arhitecturii bisericești, potrivit mărturiilor scriitorilor bisericești Eusebiu de Cezareea și Teodoret al Cirului”. Pr. lect. dr. Adrian Ignat, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Târgoviște, a prezentat „Relația Biserică – Stat în timpul Împăratului Constantin cel Mare”. Sociologul dr. Mirel Bănică, cercetător științific la Secția de științe istorice a Academiei Române, a vorbit despre „Dumitru Stăniloae, Spiritualitate ortodoxă. Ascetica și Mistica. O lectură social-teologică”.

„Concluzia cea mai bună a întrunirii profesorilor de teologie invitați de Departamentul Teologic din cadrul Universității Dunărea de Jos, din țară și din străinătate, a fost Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită astăzi în catedrală, cu prezența corpului preoțesc din Arhiepiscopie, în cadrul căreia am cinstit deodată, jubiliar, pe Sfinții Împărați Constantin și Elena și chipul luminos al părintelui Stăniloae, dar pe toate le-am așezat sub semnul începătorului cinstirii lucrării apostolice la Dunărea de Jos, al slujirii culturale și misionare în acest spațiu de către luminatul episcop Melchisedec Ștefănescu. Ziua lui este o zi închinată, în anul jubiliar al Sfinților Împărați, Bisericii, culturii și spiritualității poporului român”, a apreciat ÎPS Arhiepiscop Casian la final.

Referatele susținute se vor constitui într-un volum, potrivit edj.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente