A doua zi a Simpozionului ‘Colocviile Putnei’

În perioada 14-17 iulie 2010, la Mănăstirea Putna are loc ediția a IX-a a Simpozionului de istorie ‘Colocviile Putnei’, informează ‘Ziarul Lumina’. La manifestare vor participa atât clerici, cât și profesori de la mai multe universități din țară.

Programul simpozionului a debutat ieri la ora 16:00 cu o slujbă de Te Deum oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Apoi a avut loc lansarea volumului ‘Analele Putnei’ numărul 9, care cuprinde lucrările susținute în anul 2008, și a volumului ‘Pro Bucovina. Repere istorice și naționale’, publicat de Centrul de Cercetare și Documentare ‘Ștefan cel Mare’ al Mănăstirii Putna și de Institutul Român de Geanologie și Heraldică ‘Sever Zotta’ din Iași. Centrul de Cercetare și Documentare ‘Ștefan cel Mare’ al Mănăstirii Putna a fost înființat pe 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Pimen. Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna și la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iași opt ediții de comunicări științifice, reunite sub numele ‘Colocviile Putnei’. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775-1918), începând cu ediția din acest an, Simpozionul ‘Colocviile Putnei’ va cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

‘Colocviile Putnei’, din anul 2005

Astăzi vor fi susținute comunicări de mai mulți profesori și istorici din București și Iași în care se vor face observații cu privire la dobândirea puterii princiare în Moldova epocii ștefaniene, la relațiile moldo-otomane sau la Cruciada din 1487. Alte referate vor fi prezentate și de la ora 16:00. Printre acestea amintim comunicările monahului Alexie Cojocaru, ‘Contribuții la cunoașterea patrimoniului religios al Mănăstirii Putna’, și ale monahului Iustin Taban, ‘Portretele egumenilor Mănăstirii Putna. Câteva rectificări’. Mâine dimineață, ierom. Dosoftei Dijmărescu va vorbi despre ‘Statutul Cuviosului Daniil Sihastrul la mijlocul veacului al XVI-lea și o posibilă semnificație’, iar Mihai-Bogdan Atanasiu despre ‘O danie a lui Iacov Putneanul și semnificațiile ei’. Olimpia Mitric va face referire la ‘Inventarele bisericești din Bucovina istorică în Arhivele Statului din Cernăuți’, iar monahia Maria Magdalena Gherghina va vorbi despre ‘Mănăstirea Dragomirna. 1875-1918’. De la ora 16:00 vor fi susținute și alte comunicări legate de viața Sfântului Voievod Ștefan cel Mare.

Sâmbătă, în ultima zi a simpozionului, participanții vor merge într-o excursie de studii la biserici și mănăstiri din secolele XV-XVI din Bucovina. ‘Încă din anul 2004 când a avut loc sărbătoarea ‘Ștefan 500’, istorici, oameni de cultură s-au grupat în jurul Mănăstirii Putna și au adus noi date din trecutul acestei mănăstiri, al Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și al celorlalte ctitorii ale marele voievod. În anul 2005 s-a pus temelia ‘Colocviilor Putnei’, iar anul acesta se organizează cea de-a IX-a ediție. Și anul acesta sunt prezenți profesori de la Universitatea ‘Al. I. Cuza’ din Iași, Institutul ‘Nicolae Iorga’ din București și din alte zone ale țării care au răspuns invitației noastre și au câte ceva nou de spus atât despre trecutul frumos al mănăstirii noastre, cât și despre epoca frumoasă a slăvitului Voievod Ștefan’, a declarat arhim Melchisedec Velnic, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și starețul Mănăstirii Putna.

Comentarii Facebook


Știri recente