A doua zi a Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor

Pelerinii care au venit pe Colina Bucuriei au participat pe 25 octombrie 2012 la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția sa a vorbit despre importanța aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, Vindecătorul de boli, la București: ‘În aceste zile se împlinește o dorință sfântă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care în acest an a dorit ca să purtăm de grijă în mod special de toți cei aflați în suferință. Cred că nu se putea o binecuvântare mai mare și un dar mai potrivit de la Bunul Dumnezeu, pentru această sărbătoare și pentru nevoile sufletești și trupești ale noastre, decât venirea unui sfânt făcător de minuni și vindecător. Sfântul prin ceea ce reușește să devină și prin harul lui Dumnezeu este binefăcător nu doar pentru cei apropiați și dragi ai săi, ci este binefăcător pentru multă lume’, informează TRINITAS TV.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii „Radu Vodă” din Capitală.

Ziua de sărbătoare a acontinuat cu Slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir săvârșită pe scena special amenajată din apropierea Catedralei Patriarhale de Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. La sfânta slujbă oficiată pe Colina Bucuriei au fost prezenți sute de credincioși din toate colțurile țării, dar și pelerini care așteaptă cu evlavie pentru a aduce cinstire sfintelor moaște așezate spre închinare în baldachinul special amenajat.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a spus: „Mulțumesc Preafericitului nostru Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a sluji în această seară, aici, pe Colina Bucuriei, la Privegherea sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Acest martir al Bisericii noastre a trăit în secolul al IV-lea, în timpul împăraților persecutori Dioclețian și Maximian Galeriu. S-a născut într-o familie evlavioasă creștină, tatăl să a fost dregătorul cetății Tesalonic. A fost botezat în taină de către părinții săi din pricina persecuțiilor împotriva creștinilor, fiind crescut în dragoste față de Dumnezeu și de semeni”.

Totodată, Preasfinția Sa a elogiat personalitatea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, arătând exemplul de urmat pe care Sfântul Dimitrie îl oferă: „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a dedicat în mod deosebit slujirii celor aflați în suferință și în căutare de sine, celor aflați în necazuri și strâmtorări. Iată că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie ne este pildă prin tinerețea sa jertfelnică, mai ales în aceste zile de nevoință și pelerinaj, când credincioși de toate vârstele, și ne bucurăm că sunt foarte mulți tineri și copii care se nevoiesc împreună cu părinții și bunicii lor, vin aici pe Colina Bucurie pentru a primi binecuvântarea lui Hristos Cel care este minunat întru sfinții Săi și a se împărtăși de comuniunea și prietenia cea veșnică a sfinților”.

Răspunsurile liturgice au fost date de către corul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Comentarii Facebook


Știri recente