A doua zi a manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Ierarh Antim Ivireanul în Arhiepiscopia Râmnicului

Cea de-a doua zi a manifestărilor dedicate cinstirii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Ocrotitorul spiritual al Râmnicului, organizate în Arhiepiscopia Râmnicului în perioada 25-27 septembrie, a debutat ieri, 26 septembrie, cu Simpozionul Internațional „Vocația mărturisitoare a Bisericii. De la Sfânta Taină a Botezului la jertfa martirică” și a continuat cu slujba Vecerniei cu Litie și Procesiunea de Sfântul Antim Ivireanul, informează site-ul arhiram.ro.

În jurul orelor 17:30, în fața Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost întâmpinat de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, membrii Consiliului Eparhial, monahi și monahii, preoți și numeroși credincioși.

Cu acest prilej, în Catedrală a fost săvârșit un Te Deum de către un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, în cinstea Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit.

După Polihroniu, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a adresat Înaltpreasfințitul Părinte dr. Irineu Popa un cuvânt de bun venit: „Rugăm pe Sfântul Martir Antim Ivireanul să dăruiască Înaltpreasfinției Voastre, întregii preoțimi din Arhiepiscopia și Mitropolia Înaltpreasfinției Sale sănătate, bucurie și să fie binevenit în mijlocul nostru”.

Începând cu orele 18:00, în fața Catedralei Arhiepiscopale, pe o scenă special amenajată, a fost săvârșită în cinstea Sfântului Ierarh Antim Ivireanul Slujba Vecerniei cu Litie, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La slujbă a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Popa împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim.

După slujba Vecerniei a urmat Pelerinajul cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul pe traseul: Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Biserica Cuvioasa Parascheva – Paraclisul Arhiepiscopal Buna Vestire – Primărie – Troița Sfântul Antim Ivireanul – Arhiepiscopie. Din soborul de ierarhi care a participat la procesiune au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În fața Primăriei, unde se află Troița Sfântului Antim, trupa Teatrului „Ariel” din Râmnicu Vâlcea a prezentat un moment cultural inspirat din opera Sfântului Antim. După rugăciunea închinată Sfântului, a urmat alocuțiunea Domnului Primar Romeo Rădulescu iar Înaltpreasfințitul Părinte dr. Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt dedicat prăznuirii Sfântului Martir Antim Ivireanul.

„Sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul ne reunește pe toți în jurul altarului sfânt al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Prin Sfântul Antim Ivireanul noi arătăm chemarea noastră sfântă de a fi următori ai Mântuitorului Iisus Hristos și de a aspira, de a dori din tot sufletul spre desăvârșire, spre îndumnezeire. Sfântul Antim Ivireanul este în sensul acesta un model de viață creștină autentică, de smerenie, de evlavie și de biruință asupra tuturor ispitelor și necazurilor din lumea aceasta. Mântuitorul Iisus Hristos ne spune: „Îndrăzniți, Eu am biruit lumea.” Și acest lucru se certifică în viața noastră și probă avem pe Sfântul Antim care din fragedă copilărie a fost asuprit dar nu s-a lăsat învins, a fost chinuit dar nu s-a lăsat răpus de viață, dimpotrivă, ca diamantul s-a șlefuit atât de bine, că a strălucit și a îndepărtat cu puterea credinței sale toate necazurile și suferințele atât în propria viață cât și a păstoriților săi.”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Participanții la procesiune, preoți, profesori, elevi seminariști, liceeni și credincioși au purtat în mâini steaguri cu sfinții ocrotitori ai Râmnicului, icoane cu Sfântul Antim și Sfântul Calinic de la Cernica și torțe aprinse.

La întoarcerea din procesiune în fața Catedralei Arhiepiscopale pelerinii au fost întâmpinați de Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim care a rostit un cuvânt de binecuvântare mulțumind tuturor pentru participare.

Astăzi, 27 septembrie, de sărbătoarea Sfântului Antim Ivireanul, începând cu orele 09:30, pe scena special amenajată pe platoul din fața Catedralei Arhiepiscopale, a fost oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente