A doua zi a lucrarilor convocarii anuale a preotilor militari, de la Manastirea Neamt

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, au prezidat astazi a doua parte a lucrarilor convocarii anuale a preotilor care fac misiune in Armata Romana. Convocarea a debutat ieri, la Manastirea Neamt, cu binecuvantarea PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si a IPS Parinte Mitropolit Daniel. Anul acesta participa aproximativ 80 de preoti din Armata Romana. In ce au constat lucrarile de astazi ale convocarii anuale ne-a spus, de la Manastirea Neamt, corespondentul postului de radio Trinitas, parintele diacon Nicolae Dima: ‘Ziua de astazi a inceput la Manastirea Neamt prin oficierea Sf. Liturghii in biserica mare a manastirii, dupa care, in sala de conferinte a Centrului Social-Cultural ‘Sf. Paisie’, PS Ciprian a citit mesajul Patriarhului Romaniei. In scrisoarea Sa, PF Parinte Patriarh Teoctist a amintit participantilor la intrunire despre preotimea militara de dinainte de 1948 care a fost un exemplu de vrednicie si de marturisire a credintei, iar apoi a precizat ca preotul militar are un rol foarte important in structurile acestei institutii care protejeaza identitatea nationala a poporului roman. La randul sau, PS Episcop Ciprian Campineanul si-a exprimat multumirea pentru faptul ca acest eveniment are loc in Manastirea Neamt si a precizat ca din cei 76 de preoti militari din Romania, 72 sunt prezenti la aceasta convocare. IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a urat bun venit participantilor, dupa care a vorbit despre importanta preotului militar si mai ales despre modele lui. Modelul permanent al unei astfel de misiuni este sfantul militar, a zis IPS Sa, care a fost de cele mai multe ori si marturisitor al credintei. IPS Daniel a definit intr-o fraza concisa importanta prezentei preotului intr-o unitate militara, deoarece preotul este si parinte, si frate si prieten al militarului’.

Cu prilejul convocarii anuale a preotilor militari, PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a transmis un mesaj care a fost prezentat de catre PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, din care citam: ‘Intre Biserica si neam este o deplina identitate de fiinta si cultura care trebuie pastrata, si acest adevar sa va calauzeaza sufletele cu virtute, statornicie si cunostinta preoteasca spre respectarea legilor si disciplinei care carmuiesc atat in Biserica noastra, cat si in oastea noastra romana crsetina. Bunul Dumnezeu sa reverse din iubirea si intelepciunea Sa tuturor, pe masura credintei, a dragostei si a responsabilitatii pe care fiecare o are in fata Bisericii, a ostirii si a neamului nostru romanesc. Harul Domnului nostru Iisus Hristos si dragostea lui Tatal si impartasirea Sfantului Duh sa fie cu voi, cu toti’.

La randul sau, IPS Parinte Mitropolit Daniel a evidentiat in cuvantul de deschidere ca ‘este o convocare anuala in care se evalueaza activitatea preotilor de caritate din unitatile militare si se discuta despre metode mai performante de intarire a constiintei misionare din acest domeniu, de intensificare a cooperarii si a fratietatii dintre preotii care sunt activi ca parinti spirituali in unitatile militare. Invata din experienta altora si este o dorinta comuna pe care am constatat-o de a intari viata duhovniceasca. Semnificatia acestei convocari sau a acestei intruniri a preotilor militari este mai mare astazi, deoarece s-au intrunit in manastirea Sf. Voievod Stefan cel Mare, care este si sfant militar, si sfant domnitor, si tot aici ei simt ca primesc un ajutor deosebit de la Sf. Cuvios Paisie de la Neamt si de la Sf. Ioan de la Neamt, adica incurajare duhovniceasca si aprofundare a experientei lor misionare in armata’.

Comentarii Facebook


Știri recente