A doua zi a lucrarilor conferintelor preotesti din Arhiepiscopia Iasilor

Cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ din Iasi au loc in aceste zile lucrarile conferintelor preotesti din Arhiepiscopia Iasilor. La aceste conferinte preotesti, care au debutat ieri, participa peste 1000 de preoti care dezbat problema familiei crestine astazi si problema preotului aflat in dificultati materiale. Astazi au luat cuvantul mai multi invitati care au dezbatut problemele referitoare la unitatea familiei. Teodora Bertzi, secretar de stat si coordonator al Departamentului pentru Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, a vorbit despre amploarea pe care sistemul de asistenta sociala trebuie sa o ia in urmatoarea perioada: ‘Legea 47 vorbeste despre faptul ca pana in 2008 trebuie sa ia fiinta trei institutii noi, la nivel central, dar si la nivel teritorial: Inspectia Sociala, care este in curs de organizare si care in maximum o luna de zile va fi functionala, apoi este Agentia Nationala de Plati, care va fi institutia prin care toate platile de alocatii catre familie se vor face prin aceasta institutie. Tocmai aceasta Agentie va trebui sa puna in evidenta exact cate alocatii la un moment dat ajung intr-o familie. Urmeaza, de asemenea, sa se realizeze si sa se infiinteze Observatorul Social, care va fi o institutie extrem de flexibila ca si parteneriat foarte direct cu mediul academic, dar se va ocupa si cu ceea ce inseamna servicii de sanatate, servicii sociale, ocuparea fortei de munca, prin care sa se poata face studii in domeniu’.

Un alt invitat a fost Floyd Frantz, misionar al Bisericii Crestine Ortodoxe ‘Sf. Augustin’ din California si specialist in consiliere pentru persoane cu dependenta, care a vorbit despre importanta Bisericii in familia crestina: ‘Am sosit in Romania prima data in 2000 si am inceput sa lucram cu tineri si copii ai strazii, iar atunci cand am constatat ca alcoolismul estre o problema mult mai serioasa ne-am concentrat mai mult asupra ei. Ne face placare sa prezentam cartea: ‘Cum tratam alcoolismul?’ care, prin binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel, a fost publicata la Editura TRINITAS, anul acesta. Sunt convins ca in absenta Bisericii Ortodoxe Romane, familia in Romania ar deveni haotica si s-ar confrunta cu probleme mult mai mari decat in Rusia sau Moldova, incat Biserica Ortodoxa este cheia unei familii unite. Membrii familiei vad problemele alcoolismului inainte de orice alta persoana, iar copiii sunt afectati de persoanele alcoolice’.

In continuare, inspectorul Traian Fantanaru din cadrul Inspectortului Judetean Iasi pentru Politici Educationale, a vorbit despre consecintele implicarii Bisericii in interiorul unei familii: ‘Aproape toate familiile din judetul Iasi sunt familii crestin-ortodoxe, iar acum ramane sa vedem cum realizam impreuna o actiune cat se poate de eficienta pentru a stopa anumite fenomene nedorite legate de conduita negativa a celor care pastoresc laic pe copii, si ma refer la parinti. Un lucru este insa cert si care m-am convins, si anume ca o fata bisericeasca poate sa faca mult mai mult decat un profesor. In momentul in care Scoala si Biserica actioneaza impreuna pot avea un impact mai mare asupra constiintei parintilor’.

La aceasta conferinta a participat si psihologul Maria Buzescu, care a prezentat un studiu realizat de catre Inspectoratul Scolar privind efectele psihologice a migratiei parintilor: ‘In luna noiembrie 2006 existau in judetul Iasi 11.000 de copii a caror parinti sunt plecati la munca in strainatate. In familia romaneasca inca se mai ascund unele fenomene. Anul acesta am repetat studiul si am vazut ca sunt 12.800 de copii a caror parinti sunt plecati la munca in strainatate, ceea ce inseamna ca pe an ce trece numarul celor ramasi singuri acasa este tot mai mare. Un copil nu poate evolua normal din punct de vedere al armoniei sufletesti decat daca este intre Maria si Iosif, intre mama si tata. 70% dintre cei plecati in strainatate sunt femei, iar 20% au si mama si tata plecati in strainatate, copiii ramanand bunicilor in proportie de 40%’.

La finalul conferintei preotesti, IPS Parinte Mitropolit Daniel a prezentat cateva concluzii ce s-au desprins din problemele dezbatute astazi: ‘In fiecare parohie trebuie sa avem o lista completa a tuturor copiilor si tinerilor. Daca parohia este familie, nu cazarma, nu regiment militar, atunci preotul trebuie sa aiba lista tuturor copiilor si tinerilor din fiecare parohie. Se pot face tabele si un chestionar daca parintii sunt in tara sau plecati, incat e bine sa cunoastem ca parinti duhovnicesti care sunt fiii duhovnicesti, copiii si tinerii din fiecare parohie, precum si numele celor care nu vin la biserica ca sa mergem noi spre ei. Cred ca dupa ce avem aceasta lista putem sa facem vizite mai dese avand modelul unor parohii din zona Neamt. In Protopopiatul Ceahlau, in fiecare inceput de luna, preotul face o vizita si sfinteste casa, fiind un act liturgic insotit de o vizita pastorala, cand poate sa stea de vorba mai mult cu copiii. Apoi, avem nevoie de cateheze liturgice, practice, pentru copii si tineri, urmate de concursuri si premii pentru a vedea cum au asimilat aceste cateheze liturgice si practice pentru copii si tineri. Aceste cateheze insemneaza o familiarizare a lor cu viata liturgica si formarea constiintei lor ca ei sunt utili Bisericii, ca e nevoie de prezenta lor. Un alt punct care trebuie dezvoltat mai mult este acesta: activitati saptamanale sau cel putin lunare cu toti copiii si tinerii din parohie mai ales pentru a integra copiii si tinerii ai caror parinti sunt plecati in strainatate sau fac parte din familii divortate. Programul nostru ‘Nimeni nu e singur’, de la Centrul eparhial, a dat rezultate foarte bune’.

Comentarii Facebook


Știri recente