A doua zi a Congresului de Teologie închinat Părintelui Stăniloae

În perioada 2-5 octombrie 2013 se desfășoară, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Congresul Internațional de Teologie Receptarea operei Părintelui Dumitru Stăniloae astăzi. Evenimentul are loc la Palatul Patriarhiei.

Astăzi, 4 octombrie 2013, a avut loc ziua a doua a lucrărilor congresului internațional de Teologie dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae. Sesiunea a V-a desfășurată în Sala Conventus l-a avut ca moderator pe Pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheșan și a reunit comunicările științifice ale Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard (Hristos, Ipostasul suprem al ipostaselor create, la Părintele Stăniloae) Prof. dr. Serghei Chiursanov (Principiul trinitar al unității în diversitate în teologia părintelui Dumtiru Stăniloae în contextul antropologiei teologice ortodoxe) Pr. prof. univ. dr. Adrian Niculcea (Personalismul la Părintele Stăniloae-semnificații și actualitate) Pr. lect. univ. dr. Gheorghe Holbea (Patristica restauratio” în opera Părintelui Stăniloae) Pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan (Teologie și teologi în viziunea Părintelui Stăniloae și receptarea acesteia în teologia românească contemporană)Dl. Costion Nicolescu (Receptarea Părintelui Stăniloae in cultura laică)

În cadrul sesiunii a VI-a moderator a fost Pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță și comunicările științifice au fost susținute de Pr. prof. univ. dr. Vaier Bel (Teologia mărturisitoare a Părintelui Stăniloae și receptarea ei astăzi) Pr. prof. univ. dr. Sterea Tache (Contribuția cosmologică a Părintelui Stăniloae și receptarea ei în teologia românească) Conf. univ. dr. Adrian Nicolae Lemeni (Contribuții apologetice în opera Părintelui Stăniloae și receptarea lor în teologia academică) Pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheșan (Eshatologia Părintelui Stăniloae și receptarea ei în teologia românească) Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu (Teologia muzicii bisericești în opera Părintelui Stăniloae) Pr. prof. Vădim Bogoslovski (O analiză a moștenirii orale a părintelui Dumitru Stăniloae )

Sesiunea a VII-a a fost moderată de Pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, iar comunicările au fost susținute de Prof. em. dr. Jiirgen Moltmann (Părintele Dumitru Stăniloae în context ecumenic – referat prezentat de pr. prof. dr. Viorel Ioniță) Prof. dr. Daniel Munteanu (Influenta teologiei Părintelui Dumitru Stăniloae asupra teologiei trinitare și ecologice a lui Jiirgen Moltmann) Conf. univ. dr. Vasile Cristescu (Antropologia și hristologia Părintelui Stăniloae în dialog cu teologia apuseană – Wolfhart Pannenberg) Pr. lect. univ. dr. Sorin Șelaru (Contribuția Părintelui Stăniloae la dialogul oficial dintre Biserica Ortodoxă și Biserica Romano-Catolică) Pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu (Contribuția Părintelui Stăniloae la dialogul oficial dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Evanghelică din Germania) Pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel (Părintele Stăniloae – principii teologice și misionare)

Ultima sesiune desfășurată tot în Sala Conventus l-a avut ca moderator pe Pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu. Prof. univ. dr. Cristinel Ioja, (Părintele Stăniloae, creație și restaurare în teologia ortodoxă. Receptarea gândirii sale în areopagul culturii române contemporane) Pr. conf. univ. dr. Gheorghe Zamfir (Eclesiologia Părintelui Dumitru Stăniloae și receptarea ei în teologia academică) și Pr. conf. univ. dr. Nicolae Moșoiu (Forma Bisericii; perspectiva mistică a Părintelui Stăniloae asupra eclesiologiei și importanța receptării acesteia în contextul actual) au fost cei care au susținut ultimele lucrări științifice ale congresului.

Timp de două zile, au susținut prelegeri ierarhi, oameni de cultură și profesori de teologie din țară și din străinătate (Germania, Franța, Statele Unite ale Americii, Rusia, Ucraina, Grecia, Serbia) care cunosc și promovează teologia Părintelui Dumitru Stăniloae în țările din care provin.

„Impresiile sunt foarte, foarte bune și excelente pentru că am auzit multe referate care mi-au luminat cunoașterea mea despre părintele Stăniloae, teologia și viața lui”, a precizat pentru TRINITAS TV PS Părinte Prof. Dr. Mitrophan Kodic, Episcopul sârb al Americii de Est.

„Pentru mine este o mare onoare să mă aflu aici și să mă găsesc într-un fel acasă, pentru că am fost student aici la doctorat avându-l ca profesor pe părintele Stăniloae, am avut ca duhovnic pe părintele Sofian. Când vin aici mă simt acasă”, a mărturisit Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard.

„Este un eveniment major în viața teologiei ortodoxe române, în primul rând, și aș îndrăzni să spun și universale, dar în general în viața Bisericii noastre pentru că Părintele Stăniloae reprezintă realizarea la cel mai înalt vârf, la cel mai înalt nivel de expresie a teologiei ortodoxe în veacul al XX-lea”, a spus Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad.

Receptarea operei Părintelui Dumitru Stăniloae a fost abordată pe trei direcții: în teologia academică, în țară și în străinătate; în viața și în spiritualitatea monahală și în cultura laică. Participanții au avut prilejul să rememoreze cu acest prilej și personalitatea Părintelui.

„Mi-l amintesc ca un om sfânt. L-am cunoscut acasă la dânsul și m-am bucurat de bunăvoința cu care m-a tratat și mi-a rămas înscris în mintea mea de tânăr teolog apoi l-am cunoscut la Geneva unde m-a ajutat puțin la teze mea de doctorat”, a precizat pr. Prof. Dumitru Megheșan, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea.

Congresul Internațional dedicat Părintelui Dumitru Stăniloae a fost organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte. Totodată, Biblioteca Sfântului Sinod a organizat, în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei, expoziția de carte „Opera Părintelui Stăniloae”.

„Nu este ușor să organizăm un astfel de congres internațional însă datorită faptului că nu numai inițiativa i-a aparținut Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ci și faptul că s-a decis ca Palatul Patriarhiei să fie gazda a facilitat organizarea acestei reuniuni științifice importante. Sigur, ne-a revenit sarcina să invităm profesorii din țară, în special profesorii de teologie dogmatică, și din străinătate și să pregătim o tematică sugestivă pentru acest moment. Suntem la 20 de ani de la plecarea Părintelui Stăniloae și nu ne oprim doar la explicarea operei sale și a contribuției esențiale pe care a avut-o ci am dorit să vedem în interiorul Bisericii Ortodoxe Române care a fost impactul operei și putem spune aceasta după 20 de ani. În același timp am fost interesați să vedem în afară cum a fost receptată opera sa. Am constatat că în multe școli de teologie, atât în țările ortodoxe, cât și dincolo de ele opera părintelui Stăniloae a ajuns să fie aproape bibliografie obligatorie pentru studenți”, a precizat Pr. Prof. Dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

„Au venit traducători care s-au ocupat de opera părintelui Stăniloae precum pr. Herman Pitters, cel care a tradus lucrarea părintelui Stăniloae în limba germană. A participat și Părintele Profesoi Ioan Ioniță din America care a tradus opera Părintelui Stăniloae în limba engleză, părintele Jean Boboc care a tradus Dogmatica părintelui profesor în limba franceză și am avut bucuria de a participa Preasfinția Sa Mitrophan Kodic, Episcopul sârb al Americii de Est, cel care a tradus Dogmatica părintelui profesor în limba sârbă. Pe lângă aceasta el a tradus și Chipul nemuritor a lui Hristos și Mistica Părintelui Stăniloae și are de gând să continue această lucrare. Sigur că am avut invitați și din Grecia care au vorbit despre receptarea teologiei Părintelui Dumitru Stăniloae în spațiul grec, dar și teologi din Rusia”, a mai spus Pr. Cons. Constantin Pătuleanu, Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Evenimentele dedicate Părintelui Stăniloae se vor încheia sâmbăta aceasta, cu slujba de pomenire a Părintelui, la împlinirea a 20 de ani de la trecerea la Domnul. Parastasul va fi oficiat la mormântul aflat în cimitirul Mănăstirii Cernica, în prezența participanților la congres.

Congresul de teologie dedicat Părintelui Stăniloae a fost prilejuit de împlinirea, anul acesta, a 100 de ani de la nașterea Părintelui Dumitru Stăniloae și a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române proclamând anul 2013 An comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae în școlile de teologie din Patriarhia Română.

Comentarii Facebook


Știri recente