Cu binecuvantarea si in prezenta IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, la Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus a avut loc a doua sinaxa din acest an a staretilor si staretelor din Arhiepiscopia Sibiului. Mai multe amanunte despre aceasta intrunire am aflat de la PS Visarion Rasinareanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului: ‘Sinaxa a debutat la orele diminetii cu Sf. Liturghie arhiereasca, savarsita in sobor cu toti staretii si duhovnicii manastirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului, dupa care a avut loc in sala mare a Academiei ‘Antonie Plamadeala’ de la Manastirea Sambata de Sus sesiunea de deschidere. Ea a fost deschisa prin cuvantul IPS Mitropolit Laurentiu care si-a exprimat bucuria pentru cea de-a doua intalnire in cuprinsul acestui an dintre IPS Sa, organele de conducere ale eparhiei si staretii si staretele manastirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului. In partea intai, staretul schitului din Poiana Brasov a prezentat un scurt referat avand ca titlu ‘Sf. Ioan Gura de Aur si viata monahala’, subliniindu-se faptul ca anul acesta se implinesc 1600 de ani de la trecerea sa la Domnul. In partea a doua s-au discutat o serie de probleme administrative, economic-financiare, culturale, liturgice, duhovnicesti si disciplinare. S-a evidentiat faptul ca in cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului exista un numar de 29 de asezaminte monahale care cuprind un numar de aproape 200 de vietuitori, in care se desfasoara o autentica activitate liturgica in fiecare zi, prin savarsirea celor 7 Laude. Apoi, au luat cuvantul stareti si starete din cuprinsul Arhiepiscopiei Sibiului care au expus starea vietii monahale. Un moment de bucurie a fost si interventia deosebita a parintelui Teofil Paraian, care s-a adresat celor prezenti aratand ce asteapta lumea de la calugari si de la manastiri, dar si care sunt responsabilitatile monahilor pentru viata credinciosilor’.
Unirea cu Basarabia nu se va face pe căi politice, ci prin înfrățire: Pastorația românilor din jurul granițelor
Protoieria Sector IV București a organizat vineri, la Parohia Sf. Nicolae – Vlădica, întrunirea „Pastorația românilor din jurul granițelor țării”. Au participat episcopii Ungariei și Basarabiei de Sud. Ei au vorbit despre o datorie spirituală…
Ierarhii români, mesajele de încurajare transmise în pandemie
Biserica Ortodoxă Română, prin ierarhii săi, i-a încurajat și susținut permanent pe credincioși să treacă mai ușor prin pandemia care ne-a schimbat viețile. Vă facem cunoscute o parte dintre aceste mesaje de sprijin: Mitropolitul Teofan…
Fundația Filantropia Timișoara: Sprijin în pandemie pentru pacienții cu scleroză multiplă
Anul trecut, Fundația Filantropia Timișoara a evaluat nevoile a 280 de persoane diagnosticate cu scleroză multiplă și a oferit servicii medico-psiho-sociale pentru 20 dintre acestea. Proiectul își propune să contribuie și la îmbunătățirea politicilor publice…
Felicitat de Ministrul Apărării: Toma Duminică, veteran de război, a împlinit 100 de ani
Sergentul în retragere Toma Duminică, veteran de război, a fost felicitat săptămâna trecută la împlinirea vârstei de 100 ani. Reprezentanți ai Centrului Militar Județean Argeș și ai asociațiilor veteranilor de război locale l-au vizitat pe…
Anul pandemiei: 26 de cuvinte de speranță ale Patriarhului Daniel
În data de 26 februarie se împlinește un an de la diagnosticarea primului caz de Covid pe teritoriul țării noastre. A fost un an dificil în care teama de boală și frica de moarte au…