A doua ediție a Taberei de vară de la Mănăstirea Moisei

Mai mulți elevi merituoși de la școlile din localitățile Moisei, Vișeu de Sus, Borșa, Săliștea de Sus, Petrova și Oarța de Sus au participat în perioada 25-30 iulie la cea de-a doua ediție a Taberei de vară și de pictură ‘Sfântul Sava Brancovici’, organizată la Mănăstirea Moisei, informează Ziarul Lumina.

Copiii sunt cei în care atât familia, cât și societatea își pun toată nădejdea pentru un viitor mai bun. De aceea, lor li se acordă toată atenția de care au nevoie. Copiii sunt însă și viitorul Bisericii, drept pentru care aceasta e datoare, prin toate mijloacele, să poarte de grijă la creșterea și desăvârșirea micilor creștini prin apropierea lor de Hristos, Calea și Viața cea adevărată. Astfel, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului și a Preasfințitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar, mai mulți elevi merituoși și cu dragoste de Hristos, Biserică și de disciplina religie, de la școlile din localitățile Moisei, Vișeu de Sus, Borșa, Săliștea de Sus, Petrova și Oarța de Sus, au avut posibilitatea de a petrece o săptămână din vacanța cea mare de vară la poalele Pietrosului Rodnei, în grădina Maicii Domnului de la Mănăstirea Moisei, ca o răsplată pentru rezultatele frumoase obținute la disciplina religie, dar și pentru calitățile și înclinațiile lor pentru tot ceea ce înseamnă credință și spiritualitate ortodoxă. Organizarea taberei a fost posibilă cu aprobarea părintelui inspector Florin Hoban și cu jertfa părintelui stareț, protosinghelul Teofil Pop.

Cea de-a doua ediție a Taberei de vară și de pictură ‘Sfântul Sava Brancovici’, desfășurată în acest an între 25 și 30 iulie, a propus celor prezenți un program variat, cu activități folositoare atât trupului, cât mai ales sufletului tinerilor creștini. Astfel, elevii prezenți au putut descoperi atmosfera specific ortodoxă în care munca se îmbină cu rugăciunea, după specificul mănăstiresc, munca lor constând în aceea de a învăța să picteze icoane pe sticlă, descoperindu-și și înmulțindu-și astfel ‘talantul’ artistic dat lor de Dumnezeu. Prin participarea la programul liturgic al mănăstirii, ei au descoperit cât de importantă este rugăciunea pentru sufletul fiecărui creștin. Convorbirile de seară cu preoții invitați, în care s-au abordat diferite teme de actualitate pentru tinerii creștini, precum și primirea Sfintelor Taine ale Maslului, Spovedaniei și Euharistiei, au întregit oferta de activități dedicate astâmpărării sufletului însetat de Dumnezeu din izvorul cel curat al Ortodoxiei.

N-au lipsit însă nici activitățile specifice unei tabere, printre care amintim jocurile în aer liber și jocurile de interior, activitățile sportive, concursurile, drumețiile, activitățile practice și cele de ecologizare, iar la final, nelipsitul foc de tabară, activități prin care elevii prezenți au legat prietenii, s-au relaxat și s-au fortificat trupește, au experimentat importanța comuniunii și a respectului pentru aproapele și natura care ne înconjoară. Pentru câteva zile, în acest loc mirific, ei au alcătuit o mare familie, în care au avut ca frați și surori colegii și colegele prezente în tabară, ca părinți, pe preacuvioșii părinți ai mănăstirii, pe profesoarele și profesorii care în mod voluntar s-au ocupat de buna desfășurare a taberei, iar casă le-a fost Sfânta Biserică.

Daruri pentru suflet din partea mănăstirii

Toate acestea au fost posibile prin grija deosebită pe care părintele stareț Teofil Pop a avut-o față de acest proiect, înțelegând că alături de ctitoriile materiale, pe care ca un harnic gospodar le făurește, o importanță poate mai mare ca cele dintâi o au ctitoriile din sufletul oamenilor, dar mai ales al copiilor, care sunt viitorul Bisericii. În mijlocul lor s-a aflat ori de câte ori i-a permis timpul, îngrijindu-se ca ei să nu ducă lipsă de nimic (cazarea și masa fiind oferite gratuit), povățuindu-i ca un adevărat părinte, iar la sfârșitul taberei dăruindu-le mici daruri pentru suflet ca să-și amintească de clipele frumoase petrecute în această tabără la Mănăstirea Moisei.

Tot la această ediție, participanții au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe prof. dr. Nuțu Roșca. Deși este ocupat cu munca de cercetare din teren, prof. Nuțu Roșca a ținut să participe la festivitatea de închidere a taberei adresând participanților un scurt, dar bogat cuvânt pentru suflet. De asemenea, am avut bucuria ca elevii prezenți să primească o diplomă de participare și din partea ministrului secretar de stat Vasile Timiș, care din păcate, datorită programului deosebit de încărcat, nu a reușit să ajungă la festivitatea de încheiere a taberei, dar în semn de apreciere a făcut tot posibilul ca prin diplomele trimise să-și exprime aprecierea și sprijinul pentru această activitate educativă.

Nostalgia de pe chipurile elevilor din ultima zi de tabără, impresiile culese de la aceștia la sfârșitul ei și mulțumirea de a fi participat la această experiență care se citea în sufletul lor ne obligă și ne motivează ca încă de acum să ne pregătim mai bine, gândind noi activități și un program cât mai diversificat, pentru cea de-a treia ediție a Taberei de vară și de pictură ‘Sfântul Sava Brancovici’, de la Mănăstirea Moisei.

Comentarii Facebook


Știri recente