A doua ediție a conferinței Ai copil. Învață să fii părinte!, la Iași

Conferința ‘Ai copil. Învață să fii părinte!’, organizată, sâmbătă, în Sala Mare a Teatrului Luceafărul din Iași, a reunit circa 400 de actuali sau viitori părinți, dornici să afle de la specialiști în comunicare interpersonală, psihologi sau nutriționiști cum să aibă o relație cât mai sănătoasă și armonioasă cu copiii lor, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

‘Eu încă nu sunt părinte, dar am venit cu intenția de a mă pregăti să fiu părinte. Sperăm ca, anul viitor, să ne ajute Dumnezeu să avem un copil și vreau să mă pregătesc să fiu un părinte cât mai bun’, spune Eugen Ristea, unul dintre numeroșii bărbați prezenți la conferință.

Fundația ‘Varlaam Mitropolitul’, aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a organizat, sâmbătă, în parteneriat cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și Asociația Părinților Isteți, cea de a doua ediție a conferinței ‘Ai copil. Învață să fii părinte!’. La evenimentul găzduit în Sala Mare a Teatrului Luceafărul din Iași au fost prezenți circa 400 de actuali sau viitori părinți, dornici să afle de la specialiști în comunicare interpersonală, psihologi sau nutriționiști cum să aibă o relație cât mai sănătoasă și armonioasă cu copiii lor. ‘Se spune că pentru orice profesie ne putem pregăti și avem, în acest sens, învățători, profesori sau alți specialiști de la care putem învăța cum să facem bine un anumit lucru. A fi părinte este, de asemenea, ceva care se învață. Se învață din propria experiență, din experiențele altora, dar și de la specialiști care studiază numeroase aspecte care țin de relația părinte-copil. Ideea care a stat la baza proiectului nostru, ‘Învață să fii părinte’, a fost să aducem în fața oamenilor interesați, părinți sau viitori părinți, astfel de specialiști – psihologi, traineri în relaționare, în comunicare -, oameni cu o bogată experiență și rezultate deosebite în domeniile pe care le studiază. Prin conferințele pe care le organizăm, noi spunem că ne adresăm ‘părinților isteți’, adică acelor părinți care nu trăiesc cu senzația că le știu pe toate, care își doresc să fie cât mai buni și abordează acest lucru cu seriozitate. Până acum, la toate cele patru conferințe organizate în București și Iași, am avut parte de o foarte bună receptivitate și implicare din partea părinților și, începând de anul viitor, intenționăm să extindem aceste conferințe și în alte orașe’, spune Cristina Gheorghe, directorul executiv al Fundației ‘Varlaam Mitropolitul’.

Părinții, dependenți de surogatele alimentare destinate copiilor

Potrivit organizatorilor, proiectul ‘Ai copil. Învață să fii părinte!’ și-a propus o abordare nouă și continuă a educației copiilor, prin soluții care să integreze toate cele trei dimensiuni esențiale umane: mentale, emoționale și spirituale (IQ, EQ și SQ). Conferința a fost deschisă de prof. univ. dr. Pavel Chirilă, directorul Centrului Medical ‘Naturalia’, care a subliniat importanța unei alimentații corecte a copiilor, cât mai naturală posibil. ‘Din păcate, și spun acest lucru din experiența mea ca medic, tot mai mulți părinți au devenit dependenți de aceste surogate alimentare destinate copiilor. O mămică îmi spunea odată, cu ocazia unei consultații, cât de mulțumită este că a apărut pe piață și laptele praf destinat copiilor până la zece ani. În iureșul acesta zilnic, uităm să ne alimentăm natural, găsind fel de fel de scuze, iar apoi ne mirăm de ce suntem atât de expuși la boli. Când apare boala, ne îndopăm copiii cu vitamine, crezând că acest lucru are vreun efect miraculos, le dăm antibiotice sau îi vaccinăm în neștire. Din ce în ce mai mulți specialiști și din ce în ce mai multe studii științifice serioase demontează aceste așa-zise soluții, promovate de o megaindustrie farmaceutică care mai și speculează, din păcate, neștiința și teama noastră de boală. Nu putem fi mai sănătoși, noi și copiii noștri, fără să ne întoarcem la rădăcini, adică la natură’, a atras atenția prof. dr. Pavel Chirilă.

A comunica înseamnă și a-l asculta pe celălalt

În continuare, Cristina Neguț, senior trainer și consultant cu experiență în problematica comunicării în beneficiul copiilor, a vorbit despre importanța dialogului părinte-copil, în cadrul expunerii intitulate ‘Să ne ascultăm, pe noi înșine și copiii… dincolo de a ne auzi’. ‘De cele mai multe ori vorbim, dar nu comunicăm neapărat. ‘A comunica’ înseamnă a pune în comun ceea ce trăiesc, ceea ce gândesc, dar înseamnă și a-l asculta pe celălalt. În cadrul acestei conferințe am încercat, împreună cu părinții și cu ajutorul întrebărilor adresate de ei, să aflăm cum să facem mai vie și mai frumoasă relația noastră cu copiii, cum să reușim să-i acceptăm așa cum sunt și să-i creștem autonom și responsabil’, a spus Cristina Neguț.

Despre ‘Efectele vieții părinților în modelarea vieții copiilor’ le-a vorbit celor prezenți diac. dr. Sorin Mihalache, în timp ce psihologul Monica Reu, trainer specializat în comunicare nonviolentă, a explicat părinților ce presupune ‘Educația fără pedepse și fără recompense’.

‘Cunoaștem multe dintre răspunsuri, dar grav este că le ignorăm’

Printre participanții la conferința ‘Ai copil. Învață să fii părinte!’ s-au numărat atât părinți, cât și viitori părinți, veniți pentru a afla din experiența împărtășită de specialiști, cât și pentru a cere sfaturi cu privire la problemele care îi preocupă.

‘Am venit la acest eveniment la invitația unei bune prietene. Sunt interesată și deschisă la orice idei care pot favoriza comunicarea cu copiii mei. Cred că mulți dintre noi avem aceeași dilemă: cum să facem, în condițiile actuale, să le fie cât mai bine copiilor noștri? Consider utile majoritatea informațiilor și răspunsurilor care ni s-au dat și am realizat că, de fapt, și noi cunoaștem multe dintre răspunsurile la problemele cu care ne confruntăm, dar grav este faptul că, de multe ori, le ignorăm’, spune Mihaela Bejenaru.

‘Când ai copil, pe lângă multe lucruri frumoase, ai o responsabilitate mare și multe situații complet noi cu care ești nevoit să te confrunți. Am venit la această conferință pentru că m-au interesat în mod special subiectele privitoare la alimentația copiilor și cele care au tratat problema comunicării corecte cu cei mici. A fost un bun prilej pentru mine de a aprofunda o serie de aspecte pe care le-am studiat’, consideră Iustinian Paraschiv, tatăl a doi copii.

‘Eu încă nu sunt părinte, dar am venit cu intenția de a mă pregăti să fiu părinte. Sperăm ca, anul viitor, să ne ajute Dumnezeu să avem un copil și vreau să mă pregătesc să fiu un părinte cât mai bun’, spune Eugen Ristea.

Comentarii Facebook


Știri recente