A doua Duminică din Postul Mare este închinată Sfântului Grigorie Palama

Creștinii ortodocși se vor afla, mâine, 28 februarie, în a doua duminică a Postului Mare. La Sfânta Liturghie se va citi pericopa scripturistică desprinsă din Sfânta Evanghelie după Marcu, capitolul al II-lea, versetele de la 1 la 12, în care se relatează vindecarea Slăbănogului din Capernaum.

Mai multe informații a oferit pentru TRINITAS TV, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova: „Ar trebui să remarcăm aici că suferința poate să aibă și un rol pedagogic în viața omului. Prin suferință mulți oameni au reușit să-L cunoască pe Dumnezeu. Prin suferință mulți oameni s-au întors din calea lor păcătoasă către Dumnezeu. Dumnezeu este de altfel Cel Care totdeauna îi așteaptă, îi cheamă pe cei împovărați, pe cei osteniți de păcate și de poverile vieții, pentru a se odihni în sânul Lui Dumnezeu”.

Părinții Bisericii au hotărât ca a doua duminică a Sfântului și Marelui Post să fie închinată Sfântului Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Părintele Constantin Pătuleanu ne informează despre viața Sfântului: „Prăznuim și pe Sfântul Grigorie Palama, un sfânt trăitor în veacul al XIV-lea în Biserica noastă, un sfânt care ne-a lăsat o teologie deosebită și care se înscrie în linia marilor isihaști. El ne vorbește despre energiile divine necreate ale lui Dumnezeu, despre posibilitatea ca aceste energii să penetreze materia și să o transfigureze. De asemenea, ne vorbește despre posibilitatea omului ca prin rugăciune, prin despătimire și prin iluminare, prin unirea cu Dumnezeu, să poată să se împărtășească de lumina taborică, să poată să se împărtășească de prezența lui Dumnezeu, dar și de îmbrățișarea lui Dumnezeu”.

Duminica viitoare va fi închinată Sfintei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…