A debutat cel de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine

La Iasi, a debutat in aceasta dupa amiaza cel de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine. Acest colocviu se desfasoara cu binecuvantarea IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a si prezentat un mesaj de intampinare a oaspetilor. Astfel, de la orele 16.00, la Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ din cadrul Centrului eparhial Iasi, au fost sustinute alocutiunile de intampinare a oaspetilor. Dupa mesajul IPS Parinte Mitropolit Daniel a urmat apoi PS Petru Gherghel, episcop romano-catolic de Iasi, care a rostit un cuvant de salut oaspetilor si invitatilor prezenti la lucrarile acestui colocviu, din care citam: ‘Ma simt onorat sa pot participa la acest colocviu international si ca am fost invitat. Ma simt onorat sa ma bucur alaturi de IPS Mitropolit Daniel de o asa prestigioasa intalnire a reprezentantilor radiourilor crestine din intreaga Europa, ce stiu sa transforme instrumentele tehnice moderne si darurile primite de la Creator in cea mai nobila tribuna pentru a vesti adevarul, frumosul si valorile vietii. Intr-un cuvant, de a face vie Evanghelia, cuvantul vietii. Vocea binefacatoare a radioului crestin ortodox Trinitas se indreapta spre toti oamenii de bunavointa, deci si spre crestinii catolici din Moldova si din Romania, fapt pentru care ii multumim Radio-ului Trinitas pentru mesajul pe care il transmite. Salutam aici, cu bucurie, reprezentantii radioului crestin din toate tarile si ii asiguram pe toti nu numai de pretuirea noastra, a tuturor crestinilor, ci le adresam si indemnul: ‘Bucurati-va!’ Sa deveniti cu totii amvonul de unde vesteste neincetat Dumnezeu cuvantul Sau, legea Sa si imparte binecuvantarile Sale’.

Apoi, in cadrul deschiderii intalnirii membrilor Conferintei Europene a Radiourilor Crestine a luat cuvantul Luigi Bardelli, presedintele Conferintei Europene a Radiourilor Crestine, care a mentionat ca ‘pe fondul razboaielor existente la ora actuala in lume, tinerii nostri cresc, traiesc si se dezvolta cu toate cele ce ofera mass-media. De aceea, cred ca noi, crestinii, membrii CERC, prin intermediul mijloacelor noastre de comunicare, trebuie sa ne inmultim eforturile, sa studiem si sa ne rugam pentru a oferi oamenilor si tinerilor darul credintei pe care l-am primit, singura solutie viabila pentru a nu ne pierde speranta’.

In continuarea sedintei de deschidere a celui de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine a luat cuvantul Adrian Borceanu, care a prezentat un mesaj din partea lui Adrian Lemeni, ministru secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor: ‘Infiintarea radiourilor crestine in Romania reprezinta, fara indoiala, o modalitate noua, moderna, de sporire a eficientei misiunii Bisericii, de venire in intampinarea oamenilor atat de asaltati de problemele si grijile zilei. Dupa anii grei de comunism, atunci cand misiunea Bisericii era redusa deseori doar la latura liturgica, aceasta fiind una dintre formele cele mai blande ale represiunii, in prezent inflorirea mijloacelor de comunicare in masa ale cultelor este o marturie a importantei dialogului si comunicarii in viata noastra. Biserica intra in casele oamenilor prin mass-media, se adreseaza tuturor categoriilor de public, este nediscriminatorie, nu tine cont de varsta, de situatie sociala, de optiune religioasa si nici macar de infirmitatile sau alte cauze care imobilizeaza omul pentru o perioada mai scurta sau lunga la pat. Functiile mijloacelor de comunicare in masa crestine sunt extrem de importante, ele urmand a viza nu doar culturalizarea si comunicarea valorilor religioase, ci si asumarea unui rol serios, formarea persoanelor responsabile si construirea viitorului comun european prin inducerea unei conceptii crestine autentice si a valorilor traditionale’.

De asemenea, Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean Iasi, in cadrul cuvantului de bunvenit adresat oaspetilor straini a subliniat importanta utilizarii de catre Biserica a mijloacelor moderne de comunicare: ‘Este un moment deosebit prin aceea ca astazi se vor dezbate aspecte importante ale modului in care Biserica, radio-ul, mass-media in general, pentru ca la Iasi trebuie sa vorbim nu numai de Radio Trinitas, ci si de ziarul important ‘Lumina’, sprijina locuitorii din tara noastra si din jurul tarii pentru a fi permanent in consonanta cu Biserica, care sub conducerea Bisericii trebuie sa gandeasca pentru ceea cei ii trebuie omului, pentru valorile sociale, implicarea pe care Biserica o are in acest domeniu si pentru care administratia judeteana este deosebit de multumita si care este alaturi de Biserica si sprijina aceste activitati. Faptul ca de-a lungul si de-a latul tarii se afla sedii de transmitere catre oamenii din Romania si din jur a cuvantului Bisericii este deosebit de important si datator de sperante. Felicitari, si va doresc mult succes in continuare’.

Din partea Primariei Iasi a luat cuvantul viceprimarul Constantin Adascalitei, care a urat bunvenit participantilor la cel de-al XIII-lea colocviu al Conferintei Europene a Radiourilor Crestine ce se desfasoara la Iasi, subliniind importanta radiourilor crestine in pastrarea identitatii si diversitatii culturale: ‘Stim cu totii cat de multa vocatie au iesenii pentru acest lucru. Sigur ca demonstratiile sunt la tot pasul si valorile coplesitoare pe care le avem nu intarzie sa ne dea acest mereu semnal ca avem inca multe de facut pentru acest lucru. Personal, cred ca radiourile crestine au un foarte important rol in crearea identitatii culturale europene, in pastrarea si apararea identitatii si diversitatii culturale. De aceea, ma bucur sa remarc o intensificare a colaborarii dintre radiourile crestine din Europa, precum si continurea realizarii de emisiuni care sa apere demnitatea umana si sa respecte diversitatea culturala’.

Comentarii Facebook


Știri recente