A debutat al treilea Simpozion tematic consultativ dedicat construcției noii Catedrale Patriarhale

În zilele de 9 și 10 decembrie 2009, ora 10.00, la Palatul Patriarhiei, în Aula Magna – „Teoctist Patriarhul”, sub înaltul patronaj al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sectorul „Monumente și Construcții Bisericești” al Patriarhiei Române organizează al treilea Simpozion tematic consultativ dedicat construcției noii Catedrale Patriarhale, care constă în dezbaterea publică a principiilor de proiectare ilustrate în tema stabilită de beneficiar, a caietului de sarcini și a criteriilor de selecționare a proiectantului.

Astăzi, 9 decembrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a deschis lucrările simpozionului consultativ, cu un cuvânt de bun venit adresat participanților. De asemenea, Preafericirea Sa a explicat argumentele teologice ale proiectului noii Catedrale, subliniind că noul locaș de cult trebuie să îmbine forma de navă cu cea de cruce și cu forma potirului, pentru că prin Potir Trupul euharistic al lui Iisus Hristos se dăruiește credincioșilor, care devin astfel Trupul mistic al Mântuitorului. Noua Catedrală patriarhală trebuie să fie o bazilică latino-bizantină tradițională, care să evidențieze rolul Ortodoxiei românești de punte între Răsărit și Apus. Preafericirea Sa a dat cuvântul, în continuare, domnului inginer Eugeniu Iordăchescu, care a discutat despre criteriile de selecționare a proiectantului. După pauza dintre orele 11:15 și 11:45, lucrările vor fi continuate cu o prezentare a domnului arhitect Nicolae Vlădescu.

Simpozionul are ca scop consultarea cu arhitecți și ingineri specialiști în vederea definitivării soluției de proiectare pentru noua Catedrală Patriarhală – „Catedrala Mântuirii Neamului”. Cu acest prilej vor fi supuse dezbaterii caietul de sarcini și criteriile de selecționare a viitorului proiectant pentru Ansamblului arhitectural „Catedrala Mântuirii Neamului”. Cei interesați pot accesa pe site-ul Patriarhiei Române, www.patriarhia.ro, tema ilustrată stabilită de beneficiar, partiurile de arhitectură, volumetria și expresia plastică ale noii Catedrale.

Comentarii Facebook


Știri recente