La Nemțișor aflat în vecinătatea Mănăstirii Neamț a debutat joi, 28 iulie 2011, Adunarea Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Aflată la cea de-a doua ediție, tabăra, care are ca temă în acest an Exerciții pentru descoperirea vocației – a fi un bun creștin, a fi un bun profesionist, reunește tineri din filialele Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români, ale Asociației Tineretul Ortodox Român, din parohiile Arhiepiscopiei Iașilor și din Basarabia.
Sfânta Liturghie a fost oficiată astăzi la Nemțișor-Mănăstirea Neamț de Înalt Preasfințitul Iosif, Arhiepiscopul Ortodox Român al Europei Occidentale și Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează Constantin Ciofu, Redactor Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de tineri participanți, dirijat de pr. Marian Macuc. La finalul slujbei Înalt Preasfințitul Iosif a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei citite ieri în care se relatează vindecarea bolnavilor care erau în mijlocul mulțimilor care îl înconjurat pe Mântuitorul la Marea Galileii. IPS Iosif a îndemnat tinerii să se bucure de zilele taberei, pentru a se cunoaște mai bine între ei și pentru a se întări unii pe alții.
„Să deveniți stâlpi, lumini și prelungirea Evangheliei în lumea în care trăiți fiecare dintre voi. Zilele noastre sunt grele și foarte mulți tineri rătăcesc pe alte căi. Nimeni nu poate să le dea puțină lumină dacă nu o veți face și voi. Felicit pe toți cei care au organizat această întâlnire a voastră, această mărturie comună a dragostei pe care o aveți față de Hristos-Domnul nostru”, a spus Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, care a îndemnat tinerii să se spovedească și să se împărtășească în cadrul Sfintelor Liturghii care se vor oficia în tabără. IPS Iosif i-a binecuvântat apoi pe tineri cu Aghiazmă mică.
Prima sesiune, intitulată „Eu, nevoile și valorile mele-exerciții de intercunoaștere” a fost de cunoaștere și de delimitare a termenilor „vocație, „profesie” și „carieră”, iar cea de-a doua a constat în însușirea noțiunilor de bază referitoare la vocație și meserie și a exersat abilitățile de analiză a opțiunilor profesionale. În ultima sesiune s-au raportat concluziile și discuțiile pe grupe printr-un cântec și o poezie.