A cincea ediție a Congresului național Hristos împărtășit copiilor

La Mănăstirea Caraiman din județul Prahova s-au încheiat, ieri, 13 septembrie 2012, lucrările celui de-al cincilea Congres național ‘Hristos împărtășit copiilor’, organizat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române și de Fundația World Vision. Participanții la congres au primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a analizat și a apreciat activitatea catehetică desfășurată la nivelul Patriarhiei Române, informează Ziarul Lumina.

Peste 40 de inspectori eparhiali din cuprinsul Patriarhiei Române s-au întâlnit între 11 și 13 septembrie, împreună cu reprezentanți de la Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei Române, la Centrul social-cultural ‘Sfânta Cruce’ de la Mănăstirea ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ – Caraiman. Scopul acestei întâlniri a fost analizarea activităților catehetice derulate la nivelul Patriarhiei Române pe anul 2012, dar și pregătirea unor programe noi de catehizare și educație religioasă adresate tinerilor și adulților pentru anul viitor. În primele zile ale congresului au fost prezentate rapoartele de activitate ale fiecărei eparhii în ceea ce privește proiectul național ‘Hristos împărtășit copiilor’ și diferitele programe catehetice și educative care se desfășoară în cadrul acestuia.

În cadrul lucrărilor de încheiere, activitatea catehetică a Patriarhiei Române a fost analizată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a participat la discuțiile cu inspectorii eparhiali: ‘Mulțumim organizatorilor pentru această întâlnire care a adus o experiență bogată, și anume lucrarea catehetică în Patriarhia Română, începând cu parohiile, protopopiatele, eparhiile din cuprinsul ei. Ne-am bucurat de propunerile pe care le-ați făcut pentru etapa următoare, de a implica cât mai mult toate unitățile bisericești într-o lucrare mare, nobilă și de o valoare inestimabilă, educația copiilor și tinerilor. Este o investiție pe termen mediu, lung și etern, pentru că noi, prin educație, vrem să formăm oameni, cetățeni ai patriei pământești, dar și buni creștini, viitori cetățeni ai Patriei cerești. Lucrarea catehetică din proiectul național ‘Hristos împărtășit copiilor’, din programele ‘Alege școala’, și ‘Copilul învață iubirea lui Hristos’ este o continuare și completare a lucrării pastorale a Bisericii Ortodoxe Române’.

Preafericirea Sa a mai spus că programele catehetice nu se adresează exclusiv copiilor și tinerilor, ci și adulții sunt invitați și îndemnați să învețe și să cunoască adevărurile de credință creștine, pentru că educația trebuie continuată de formarea duhovnicească.

La finalul întâlnirii, Patriarhul României a oferit participanților mai multe cărți de folos în activitatea catehetică. Experiența bogată și activitatea frumoasă desfășurate în cadrul programelor catehetice au fost ilustrate printr-o expoziție cu lucrări artistice ale copiilor înscriși în programe catehetice desfășurate în parohii, cu poze din taberele de creație ‘Licăr de lumină’ sau de la premierea tinerilor merituoși din cadrul diferitelor concursuri naționale.

Comentarii Facebook


Știri recente