A avut loc prima ediție a concursului coral „Tineri, lăudați pe Domnul!”

Prima ediție a concursului coral „Tineri, lăudați pe Domnul” a avut loc în ziua sărbătoririi Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, 27 octombrie a.c., în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei. La acest concurs coral, organizat de Sectorul teologic educațional al Patriarhiei Române, în colaborare cu Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au participat 11 formații corale ale seminariilor teologice liceale ortodoxe și ale facultăților de teologie ortodoxă din Mitropolia Munteniei și Dobrogei. La eveniment au fost prezenți, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, mai mulți ierarhi ai Sfântului Sinod, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc, ai Permanenței Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor și alți invitați.

În deschiderea evenimentului, pr. Gheorghe Holbea, Consilier patriarhal pe Sectorul teologic educațional al Patriarhiei Române, a vorbit despre însemnătatea muzicii bisericești și despre rolul acesteia în cadrul Bisericii.

Juriul concursului a fost format din: pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu; pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; pr. prof. univ. dr. Nicolae Belean de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Timișoara; pr. lect. dr. Alexăndrel Barnea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și pr. prof. dr. Lucian Tablan de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Suceava.

Tinerii au interpretat două piese, una religioasă și una patriotică. La finalul concursului, până când juriul a stabilit clasamentul final, Grupul vocal „Anton Pann”, dirijat de Constantin Răileanu, a prezentat audienței un program de muzică psaltică.

Rezultatele concursului au fost prezentate de președintele juriului, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu. S-au acordat diplome de participare, o mențiune, obținută de Corul Seminarului Teologic Ortodox din Buzău, trei premii III, obținute de Corurile Seminariilor Teologice Ortodoxe din Constanța, Galați și București, și două premii I, obținute de Corurile Facultăților de Teologie Ortodoxă din București și Pitești. De asemenea, premiul special al juriului i-a revenit Grupului coral al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Seara s-a încheiat cu un cuvânt de binecuvântare din partea Patriarhului Daniel, care s-a arătat plăcut impresionat de această primă ediție a concursului coral al școlilor de teologie din Mitropolia Munteniei și Dobrogei.

La concursul „Tineri, lăudați pe Domnul!” au participat următoarele formații corale din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei: Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Giurgiu, condus de pr. prof. Cosmin Mihalcea, Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Curtea de Argeș, dirijat de pr. prof. Nicolae Popescu, Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Tulcea, dirijat de pr. prof. Mihai Marian, Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Constanța, dirijat de prof. Adrian Clinciu, Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Târgoviște, dirijat de prof. Florin Cazan, Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Buzău, dirijat de prof. Ștefan Stănescu; Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Galați, dirijat de prof. Eugen Drăgoi, Corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din București, dirijat de diac. prof. Ștefan Constantin, Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din Pitești, dirijat de pr. conf. univ. dr. Ion Isăroiu, Grupul Coral „Valachia Cristiana” al Arhiepiscopiei Târgoviștei, dirijat de Mihai Vlădăreanu și Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, dirijat de pr. lect. univ. Stelian Ionașcu.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 252/ 29 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente