A apărut publicația ‘Calendarul Românului’, anuarul Eparhiei Caransebeșului

Paginile noului calendar pe anul 2009 conțin șematisme, informații diverse, cronica eparhială, imagini cu evenimentele centrale ale Eparhiei în anul 2009 și nu în ultimul rând studiile de istorie prin care „Calendarul Românului” a devenit celebru. Acest volum a apărut la Editura Diecezană a Eparhiei Caransebeșului și a fost tipărit la Tipografia Institutului Biblic al Patriarhiei Române.

Printre realizările Tipografiei Diecezane a Caransebeșului, „Calendarul Românului” este, poate, cea mai redutabilă izbândă. El a apărut din inițiativa episcopului Ioan Popasu în 1889 și a continuat până în 1950, la un an după desființarea Episcopiei de Caransebeș de către regimul comunist. Firul întrerupt al „Calendarului Românului” a fost reluat după anul 1989 prin grija și cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale Nicolae, Mitropolitul Banatului, la Timișoara. Odată cu reactivarea Episcopiei Caransebeșului în 1994, „Calendarul Românului” a revenit la Caransebeș. Episcopul de vrednică pomenire Emilian Birdaș a editat două numere pentru anii 1995 și 1996. Din cauza greutăților prin care a trecut nou activata eparhie, firul reînodat al istoricei publicații s-a rupt iarăși. Cu ajutorul lui Dumnezeu, în anul 2007, după mai bine de un deceniu de lipsă, s-a reușit reluarea vestitului calendar.

Episcopia Caransebeșului a încercat prin apariția publicației „Calendarului Românului” nu numai să continue o tradiție, ci să ofere clerului și credincioșilor un instrument util în vremea când informația devine din ce în ce mai pretențioasă.

Biroul de presă al Episcopiei Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente