A apărut dicționarul religios al limbajului mimico-gestual

La Editura Universității din Pitești a apărut săptămâna aceasta „Dicționarul religios al limbajului mimico-gestual”, realizat de părintele conferențiar dr. Constantin Onu.

Lucrarea are un scop precis misionar-pastoral pentru comunitățile ortodoxe ale persoanelor cu deficiențe de auz. Astfel, lucrarea, coordonată de părintele Constantin Onu, permite preoților și credincioșilor surzi să se pregătească mai bine pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, prin înțelegerea adevărurilor de credință, acestea ducând la o comunicare eficientă și folositoare. Această lucrare este și un sprijin pentru viitoarele proiecte din cadrul învățământului special pentru aceste comunități din țara noastră.

„Faptul că în cadrul învățământului special pentru surzi din România, disciplina limbajului mimico-gestual nu există, Biserica a contribuit cu acest dicționar, pentru a fi la îndemâna celor care vor preda, atunci când acest obiect se va afla în tabla de materii. Avem în lucru și un dicționar laic și este foarte important că prin acest dicționar recent apărut se va putea interpreta mimico-gestual lexicul teologic și se va realiza uniformizarea cultului în toate parohiile comunităților persoanelor cu deficiențe de auz din cadrul Patriarhiei Române”, ne-a declarat părintele conferențiar Constantin Onu.

Din introducerea cărții aflăm de asemenea că „semnele sacre trebuie guvernate în exprimarea mimico-gestuală după reguli foarte stricte. Semnele limbajului mimico-gestual religios oferă imagine liturgică, care reflectă adevărurile exprimate în textele sacre. E de netăgăduit că o prea mare libertate lăsată preotului sau interpretului în limbajul mimico-gestual, în prezentarea adevărului de credință, duce la desacralizarea mesajului. Creatorul de semne mimico-gestuale religioase, sacre, trebuie să imprime acestora o dimensiune panortodoxă, universală, să se înscrie în continuitatea liturgică a Bisericii și să răspundă la trei exigențe fundamentale: curăția duhovnicească, să fie în duhul Tradiției Bisericii și să transmită în mod decent execuția semnului”.

Noul dicționar a apărut cu binecuvântarea Preasfințitului Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, care în cuvântul înainte subliniază faptul că „problema gestului se află în centrul tuturor marilor dezbateri filosofice și culturale ale epocii moderne: dezbateri despre raporturile între natură și regulile umane, între om și animal, între rațiune și impulsuri; dezbateri despre originile limbajului și scriere; despre dezvoltarea și clasificarea artelor umanității. Ceea ce putem adăuga este faptul că limbajul mimico-gestual religios, alături de iconografie, face parte din teologia vizuală”.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente