99 de ani de la nașterea fericitului întru pomenire Justin Moisescu, al IV-lea Patriarh al României

Se împlinesc 99 de ani de la nașterea fericitului întru pomenire Justin Moisescu, Patriarh al României, astăzi, 5 martie.

Patriarhul Justin Moisescu s-a născut la 5 martie 1910, în localitatea Cândești din județul Argeș. În 1956, a fost ales Mitropolit al Ardealului, iar un an mai târziu, Mitropolit al Moldovei și Sucevei. În anul 1977, a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind înscăunat în Catedrala Patriarhală din București la 19 iunie. A trecut la cele veșnice la data de 31 iulie 1986, în București, și a fost înmormântat în Catedrala patriarhală.

Despre activitatea sa cărturărească, Părintele Academician Mircea Păcurariu a vorbit ascultătorilor postului de radio al Patriarhiei Române: „a fost un mare teolog, autorul unor lucrări teologice de valoare: teza de doctorat „Evagrie din Pont. Viața, scrierile și învățătura”, tipărită la Atena în limba greacă, alta despre activitatea Sfântului Apostol Pavel în Atena, alta despre interpretarea Sfintei Scripturi în opera Sfântului Ioan Hrisostom și o serie de studii risipite în revistele noastre teologice. Preasfințitul Episcop Calinic al Argeșului a avut inițiativa de a strânge toată opera Patriarhului Justin, într-o colecție în șapte volume, care a văzut lumina tiparului la Editura Humanitas. În orice caz, Patriarhul Justin a păstorit într-o vreme grea din istoria țării și a Bisericii noastre, controlată în permanență de autoritățile de stat comuniste, încât nu a putut să desfășoare o activitate așa cum s-a putut după 1989. El rămâne în istorie ca un mare teolog, ca un mare ecumenist, pentru că a fost implicat mereu în mișcarea ecumenică, și ca un bun păstor de suflete”.

Comentarii Facebook


Știri recente